Een nieuwe uitdaging dankzij een oude passie

Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was. Reeds voordat corona de reisbranche op zijn kop zette, merkte ze al dat ze met minder plezier naar haar werk ging. Het was net alsof het een sleur begon te worden.

Doodmoe

Ze begon zich steeds ellendiger te voelen. Op de dagen dat ze moest werken, kropen de uren tergend langzaam voorbij. Ze had vaak hoofdpijn en voelde zich helemaal opgebrand. Het samenstellen van een unieke reis voor een klant, iets wat ze voorheen altijd geweldig vond om te doen, leek ineens een lastige klus waar ze enorm tegenop zag. Als ze na een dag werken thuiskwam, was ze doodop. Het leek wel alsof ze totaal geen energie meer had.

Diagnose

Tijdens een bezoekje aan de huisarts, waar Jessica op aanraden van haar werkgever uiteindelijk naartoe was gegaan, kreeg ze te horen dat haar klachten veel leken op een burn-out. Ze kreeg een paar weken rust voorgeschreven en er werd afgesproken dat ze wekelijks een gesprek met de praktijkondersteuner zou hebben.

Burn-out of bore-out?

Omdat Jessica’s klachten niet afnamen, werd ze naar mij doorverwezen. Zoiets gebeurt vaker, en wat dan regelmatig het geval is, is dat het niet om een burn-out gaat, maar juist om een bore-out. Dit bleek bij haar ook aan de hand te zijn. Samen zijn we gaan kijken waar Jessica behoefte aan had. Waar lag voor haar een uitdaging? Waardoor werd ze geprikkeld? Waren er bepaalde taken op haar werk waaruit ze meer diepgang kon halen?

Hoogbegaafd

Gaandeweg het proces bleek trouwens ook dat Jessica hoogbegaafd is. Zelf had ze daar geen idee van. Vroeger op school had ze altijd goed en vrij gemakkelijk kunnen leren. Ze rolde zo door alle opleidingen heen. Ze had ook een heel andere humor dan de meeste mensen in haar omgeving; iets dat je vaker ziet bij hoogbegaafden. Ze vond het zelf trouwens maar niets. Zij hoogbegaafd? Ze gaf niet zoveel om zo’n ‘stempel’, ze vond het ook maar een raar woord, maar toen ze dit een beetje liet bezinken, begonnen er steeds meer kwartjes op hun plek te vallen.

Passie volgen

Bij het reisbureau waren de rollen tussen haar en haar leidinggevende al die jaren nauwgezet verdeeld. Meer mensen werkten er niet, dus binnen haar werk was het vinden van een nieuwe uitdaging of meer verdieping niet te realiseren. Maar er kwam wel een andere mooie kans voorbij, die te maken had met een vroegere passie van Jessica. Ooit had ze zich hobbymatig met veel enthousiasme op het fotograferen van landschappen toegelegd. En net op het moment dat we samen onderzochten of er werkzaamheden waren die haar op een positieve manier konden prikkelen, was er binnen de reisbranche vraag naar fotografen die echt het verschil konden maken om met bijzondere foto’s het publiek te verleiden om naar verre oorden te reizen.

Energie

Jessica is helemaal opgebloeid sinds ze haar camera heeft ‘afgestoft’ en haar oude passie heeft herontdekt. Een passie, die prima te combineren is met haar baan bij het reisbureau. Nu de reisbranche na corona weer een beetje aantrok, kan zij tijdens de reizen die ze voor haar werk maakt al haar creativiteit gebruiken om de omgeving in haar eigen en unieke stijl te fotograferen. En hoewel ze het drukker heeft dan voorheen, bruist Jessica nu weer van de energie!

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Hetty had in haar werkzame leven een mooie groei doorgemaakt van productiemedewerkster naar leidinggevende. Ze was inmiddels de 40 gepasseerd en had steeds vaker het gevoel dat ze iets miste. Er moest toch meer zijn dan dit. Zou ze zich laten omscholen? Had dat...

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren is niet altijd gemakkelijk. In het vorige blog kun je lezen hoe een sollicitatie soms kan leiden tot een baan, maar niet automatisch tot werkgeluk. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatie wél tot succes leidt? Er is een aantal zaken waaraan je kunt...

Ik had eindelijk mijn droombaan

Ik had eindelijk mijn droombaan

Al sinds jongs af aan was het Margots (39) droom om lerares te worden. ‘Het leek me prachtig om kinderen te kunnen helpen. Om ze wat over de wereld te kunnen bijbrengen. Toch werd ik pas later in mijn carrière lerares. Ook omdat ik na mijn studie Biologie in eerste...