Bore-out

Bore-out

Het tegenovergestelde van burn-out is bore-out. Dan heb je weinig werk of te weinig uitdaging: er is sprake van verveling en je werkt onder je niveau.

Vaak duurt het maanden of zelfs jaren voordat je echt last hebt van een bore-out. Je bouwt bore-out namelijk langzaam op waardoor je je er zelf niet altijd bewust bent. Terwijl je voelt dat je geluk en zelfvertrouwen achteruit gaan, ga je door.

De fysieke verschijnselen van een bore-out zijn vrijwel gelijk als die van een burn-out. Dat maakt het herkennen extra moeilijk.

Verveel je je zó in je werk dat je er moe en doodongelukkig van wordt en hierdoor (bijna) niets meer gedaan krijgt? Dan heb je misschien een bore-out. Bij een bore-out heb je geen uitdaging en krijg je niet genoeg prikkels om je grenzen te verleggen.

Hierdoor valt je ontwikkeling stil en haal je niet langer voldoening en energie uit de dingen die je doet, zowel op het werk als in je vrije tijd.

Bore out behandeling

Als geschoolde stress-, burn-out- en bore-outcoach kies ik voor een praktische en concrete insteek. Stapje voor stapje werken we aan je herstel en leer je hoe jijzelf kunt zorgen voor een goede energiebalans en voldoende uitdaging.

Je herstelt pas als je de vicieuze cirkel van ontregeling doorbreekt. Maar zelf die vicieuze cirkel doorbreken, lukt vaak niet.

Coaching bij een dreigende bore-out kan de negatieve gevolgen drastisch beperken. Een bore-out is niks om je voor te schamen, maar wel iets om aan te pakken want je kan je letterlijk ziek vervelen. Wacht niet tot je niets meer kan doen.

Vaak richt preventie zich op het bestrijden van de symptomen van (dreigende) bore-out, zoals oververmoeidheid, hartkloppingen, hoge bloeddruk, angstklachten, hoofdpijn en last van maag en darmen.

Dat helpt misschien tijdelijk, maar uiteindelijk zet de bore-out toch door. De onderliggende oorzaken liggen immers dieper. Tijdens de coaching werken we daarom op de laag van identiteit en niet alleen op de gedragslaag. Zo krijg je veel meer inzicht en leer je om niet weer in dezelfde valkuil te stappen.

In de begeleiding draait het dus niet alleen om meer energie krijgen, maar ook om de oorzaak van de bore-out. Doe je dat niet? Dan is de kans op herhaling groot. Je krijgt daarom ook ondersteuning bij het ombuigen van belemmeringen en het versterken van het persoonlijk leiderschap. Met een duurzaam resultaat tot gevolg.

We kijken bovendien niet alleen naar je persoonlijke situatie maar we gaan ook met en op je werk aan de slag. Stel je voor dat je weer aan het werk gaat en er is niets veranderd, hoe zou dat voor je zijn? Wat kun je zelf doen? En wat kan je werkgever of leidinggevende voor je doen? Mijn ervaring als loopbaancoach komt daarbij goed van pas.

Het resultaat

Gedurende de bore-outbegeleiding krijg je inzicht in jezelf en in je leven. Je wordt je bewust dat je een keuze hebt in hoe jij jouw leven inricht en dat jij dit zelf kunt sturen en aanpassen.

Na afloop zijn je klachten grotendeels of helemaal verdwenen. Je hebt meer zelfvertrouwen en je kijkt anders tegen bepaalde zaken aan, zodat je het leven veel positiever ervaart. Na verloop van tijd groeit de controle over je leven en kun je het leven leiden wat je altijd al wilde. En mocht het toch nog eens fout gaan, dan kun je veel eerder bijsturen.

Vrijblijvend afspreken om jouw situatie eens door te spreken? Bel of mail gerust.