Hoogsensitief persoon (HSP)

Hoogsensitief persoon

Hoogsensitief persoon (HSP)

Eén op de 4 á 5 mensen is hoogsensitief. Hoogsensitief zijn is dus heel gewoon. En het is een eigenschap die je bij je geboorte al hebt meegekregen.Sinds de jaren 90 is er veel meer bekend over hoogsensitiviteit door uitgebreid en intensief wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland. Veel hoogsensitieve volwassenen zijn opgegroeid zonder kennis over deze eigenschap. Bij sommigen is dat prima gegaan. Anderen hebben zich altijd ‘van een andere wereld’ gevoeld. Zij hadden bijvoorbeeld het idee dat ze er niet bij hoorden.

Overgevoelig en introvert of niet? Men denkt vaak dat hoogsensitieve mensen overgevoelig en introvert zijn. We weten nu dat dit zeker niet altijd zo is. Iemand die hoogsensitief is kan bijvoorbeeld heel goed extravert zijn. Ook hoogsensitieve mensen zijn er in alle soorten en maten. Misschien heb je al weleens gehoord van strong willed of high sensation seeker (HSS).

Gevoeliger voor prikkels

Hoogsensitief zijn betekent dat je gevoeliger bent voor prikkels. Prikkels vanuit je omgeving en prikkels vanuit jezelf. Je neemt meer prikkels waar. Je verwerkt informatie dieper en je legt meer verbindingen tussen de verschillende informatiebronnen. Denk daarbij aan wat je hoort, wat je ziet en wat je voelt. Hoogsensitieve mensen zijn ook meer op de ander gericht. Ze denken eerst aan de ander en dan pas aan zichzelf.

Gebruiksaanwijzing

Als je je eigen gebruiksaanwijzing kent, dan kun je ook beter voor jezelf zorgen. Het gaat er niet om of je het label “hoogsensitief” hebt, krijgt of voor jouzelf toepasselijk vindt. Het gaat er om dat je snapt hoe het voor jou werkt. Zowel in je werk als privé.

Kenmerken

Wat hoort er bij hoogsensitiviteit:

  • Sfeer in een ruimte aanvoelen
  • Informatie diepgaand verwerken 
  • Begaan met het lot van anderen
  • Eigen belang op tweede plek
  • Veel piekeren
  • Ongewoon zelfkritisch
  • Hoog rechtvaardigheidsgevoel 
  • Snel geraakt door muziek of kunst

Wil jij meer weten over jouw hoogsensititiveit? Als hsp coach help ik je graag om hier op een praktische en nuchtere wijze mee om te gaan. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.