Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid: een lust of een last

Veel meer mensen hebben kenmerken van hoogbegaafdheid dan wij denken, of zelfs dan zij zelf denken.

In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen. Privé of in hun werk. Velen van hen komen met vergelijkbare vragen en verhalen. Ze vervelen zich bijvoorbeeld al snel weer ook al zijn ze bijvoorbeeld recent met een nieuwe baan begonnen. Ze missen diepgang, afwisseling of uitdaging in hun werk of privé. Ze voelen zich beperkt. Of ze hebben het gevoel dat anderen hen niet kunnen bijhouden. Ze kunnen snel denken, luisteren en praten tegelijk en ook nog schakelen naar een ander onderwerp terwijl ze dat doen.

“Ik merk dat ik op mijn werk vaak te snel ga. We zijn bezig met een probleem en ik zie de oplossing al, terwijl anderen nog bezig zijn het probleem te identificeren. En na enige tijd komen we dan pas daar waar ik al was”, is wat ik vaak hoor. Meer- of hoogbegaafden lopen vaak voor de troepen uit en kijken op een bepaald moment over hun schouder om te zien waar de rest nu is gebleven. In het werk kan dat al snel leiden tot een bore-out of burn-out.

In het Delphi-model (Maud Kooijman- van Thiel, 2007) wordt een hoogbegaafde als volgt omschreven: ‘Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens. Intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.’

Gebruiksaanwijzing 

Veel mensen ontkennen hun identiteit als hoogbegaafde. Ze wachten tot iets of iemand buiten hen dit benoemd of bevestigd, voordat zij zich ‘echt’ hoogbegaafd mogen noemen of er mee aan de slag willen. En het gaat niet om de term hoogbegaafdheid. Het is van belang dat jij je eigen gebruiksaanwijzing (beter) leert kennen, zodat jij jouw kenmerken van hoogbegaafdheid op de juiste manier in kunt zetten.

Coaching hoogbegaafdheid 

Ben je als volwassene op zoek naar een hoogbegaafden-coach die samen met jou op zoek kan naar jouw gebruiksaanwijzing? Iemand die snel kan schakelen en net zo snel kan luisteren als jij kunt vertellen. Iemand om mee te sparren en die jij niet zo makkelijk om de tuin kunt leiden met jouw slimmigheden? Iemand die stevig in haar schoenen staat en soms ook wel een beetje streng kan zijn als dat nodig is.

Laten we samen aan de slag gaan met jouw kwaliteiten en talenten. En kijken we hoe jij het beste om kunt gaan met de uitdagingen waar jij tegenaan loopt, zoals stress op het werk, angst om te falen of juist voor succes. Je zult jezelf beter leren kennen, beter begrijpen dat jij je niet hoeft aan te passen aan de omgeving. Je leert hoe jij je op jouw omgeving kunt afstemmen.

Wil jij graag meer weten over de persoonlijke coaching of loopbaanbegeleiding bij (kenmerken van) meer- of hoogbegaafdheid? Neem dan vooral contact op en ik vertel je er meer over. Bel of mail gerust.

Wat anderen zeggen

’Traject’
Marianne voert de gesprekken op een prettige wijze. Ze luistert met volle aandacht, stelt vragen en geeft me de ruimte om te antwoorden.

Het traject geeft me positieve energie en vertrouwen in mijn (werk)toekomst.