Werkwijze

Werkwijze

Samen kijken we hoe je het geleerde in je dagelijks leven kunt toepassen, zowel in je werk als privé. Deze praktische werkwijze houdt ons stevig op de grond.

Gratis kennismakingsgesprek
De kennismaking duurt ongeveer een halfuur. Het gesprek vindt plaats in mijn praktijkruimte of voeren we telefonisch. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend.

We gaan na of we een klik hebben en of ik je kan begeleiden bij je vraag. Als we beide vragen met ja beantwoorden, spreken we af wat we gaan doen: een afspraak maken voor een eenmalig gesprek/advies of voor een langer coach- of loopbaantraject.

Eerste gesprek
Als we kiezen voor een coach- of loopbaantraject bespreken we eerst je vragen. Ook komt in dit eerste gesprek aan de orde – eventueel met je werkgever erbij – de inhoud en het doel van het traject. Zo leer je jezelf beter kennen.

Daarna
Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. De werkwijze stemmen we daarom helemaal af op jouw coachvraag. Om het geleerde te kunnen integreren in werk- en privé gebruiken we jouw voorbeelden. De coachgesprekken zijn concreet, praktisch en soms creatief.

Als de werkgever de loopbaanbegeleiding faciliteert vinden er desgewenst gesprekken plaats tussen werkgever/teamleider, werknemer en mij, de loopbaanbegeleider.

Vergoedingen
Bij veel organisaties heb je de beschikking over een persoonlijk (ontwikkel)budget voor persoonlijke ontwikkeling, zoals coaching en loopbaanbegeleiding. Vraag er eens naar bij P&O of je leidinggevende.

Stopt je baan en ontvang je een transitievergoeding bij je vertrek? Een deel van dit bedrag kun je inzetten voor loopbaanbegeleiding. Over dat deel hoef je dan geen belasting te betalen. Daarnaast kunnen de kosten voor een loopbaantraject onder ‘Scholingskosten’ aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moet gaat om kosten die de belasting ziet als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. Zo moeten de uitgaven gericht zijn op je (toekomstige) beroep, er moet sprake zijn van een leertraject onder toezicht én het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. Het kan interessant zijn om een belastingadviseur te raadplegen om te zien of je in aanmerking komt.Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Coachingskosten zijn voor ondernemers en ZZP-ers fiscaal aftrekbaar. De (loopbaan)coaching dient te zijn gericht op een financieel-economische verbetering van je positie in de maatschappij. 

De methodieken die ik veel gebruik tijdens de coachgesprekken zijn o.a.:

  • NLP (neuro linguistisch programmeren)
  • Transactionele analyse
  • Biografisch werken
  • Geweldloze communicatie
  • DISC-persoonlijkheidsprofiel
  • Kernkwadranten van Daniel Ofman