Een bore-out had hem helemaal lam geslagen

Alhoewel hij onlangs zijn 40e verjaardag had gevierd, had Jasper vaak het gevoel dat hij minstens 20 jaar ouder was. Hij was moe, had nergens meer zin in en het aantal pijnstillers dat hij dagelijks slikte om zijn hoofdpijn te onderdrukken werd steeds hoger. Als hij er alleen maar aan dacht dat hij nog bijna 30 jaar moest doorwerken voordat hij van zijn pensioen mocht genieten, zonk de moed hem in de schoenen.

ICT

Jasper werkte al 23 jaar bij hetzelfde bedrijf. Hij was net gezakt voor zijn eindexamen toen deze baan hem werd aangeboden door iemand die, net als hij, ook elke zaterdag tijdens de ‘derde helft’ in de voetbalkantine te vinden was. Leo was een paar jaar ouder dan hij en was dat jaar een eigen onderneming in de ICT gestart. Het was algemeen bekend dat Jasper goed met computers overweg kon en Leo had hem gevraagd of hij niet bij hem wilde komen werken.

Aangenomen

Jaspers ouders hadden er altijd op aangedrongen dat hij na de middelbare school een goede opleiding zou volgen, maar hij was zelf wel een beetje klaar met school en het vooruitzicht om nu al geld te gaan verdienen, trok hem veel meer dan zijn het eindexamenjaar opnieuw over te doen en daarna nog een beroepsopleiding volgen. En dus trad Jasper in dienst bij Leo.

Systeembeheer

Het was een fantastische tijd. Jasper verzorgde het systeembeheer voor hun eerste klanten, terwijl Leo zich vooral bezighield met acquisitie en het administratieve gebeuren. Al snel kwamen er meer klanten en werden er collega’s aangetrokken. Jaspers takenpakket veranderde daardoor wel. Waar hij in die beginperiode heel breed bezig was, werd zijn werk nu steeds specialistischer. Steeds vaker knaagde het gevoel van spijt dat hij zijn school niet had afgemaakt en geen beroepsopleiding had gedaan.

Spijt

Leo kreeg zes jaar geleden de kans om zijn onderneming voor een goede prijs te verkopen. Jasper en zijn collega’s konden gelukkig onder de nieuwe werkgever blijven werken, maar Jasper had het steeds minder naar zijn zin. Als hij ’s nachts weer eens wakker lag, verfoeide hij zichzelf vaak om het gebrek aan lef om zijn baan op te geven en iets nieuws te starten. Maar daarmee zou hij wel zijn financiële zekerheid opgeven, en dat durfde hij niet. Soms overwoog hij om naast zijn baan een opleiding te doen, maar daar had hij gewoonweg de fut niet meer voor.

Bore-out

Op een dag was Jasper te moe om zijn bed uit te komen. De huisarts constateerde een burn-out en adviseerde een wekelijks bezoekje aan de praktijkondersteuner. Na een paar gesprekken kreeg zij in de gaten dat Jasper geen burn-out had, juist een bore-out. Doordat zijn werk steeds specialistischer was geworden, was daarin voor hem geen uitdaging meer, en dat kostte zoveel energie dat hij er letterlijk ziek van was geworden.

Coachingstraject

Omdat ze weet dat ik een geschoold stress-, burn-out- en bore-outoach ben, verwees de praktijkondersteuner Jasper naar mij voor een loopbaan coachingstraject. Waar het bij een burn-out vooral belangrijk is om weer rust te creëren en prikkels te vermijden, vereist een bore-out een heel andere aanpak. Samen met Jasper ben ik daarom gaan kijken wat hem kon prikkelen en waar hij, ook op zijn werk, weer energie van kreeg.

Nieuwe uitdaging

Op zijn werk bleek hij niet in aanmerking te komen voor een andere functie met meer uitdaging en daarom zijn we verder gaan kijken. In onze zoektocht kwamen we uiteindelijk uit op een verrassende oplossing. Jasper had een echt ‘voetbalhart’. Vanwege een oude blessure speelde hij het spelletje zelf al jarenlang niet meer, maar hij assisteerde wel altijd bij het elftal van zijn zoon. Om naast zijn baan in de ICT weer meer uitdaging te krijgen, is hij de opleiding trainer-coach van de KNVB gaan doen. Hij heeft diverse cursussen gevolgd, waardoor hij nu de hogere teams van de club mag coachen. Jasper heeft zich ontpopt tot een tactisch meesterbrein en lijkt in niets meer op de uitgebluste man die ik tijdens ons intakegesprek zag. Ondanks dat hij nog steeds dezelfde baan heeft, is hij weer zelfverzekerd en vol energie. Want doordat hij nu in zijn vrije tijd voldoende prikkels krijgt, gaat hij ook weer met plezier naar zijn werk. Hij waardeert zijn baan nu op een andere manier. Geweldig!

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs