Meer- of hoogbegaafd? Pas op voor een bore-out!

Tijdens je werk kun je je nog maar moeilijk concentreren. En dat terwijl je hoogbegaafd bent. Je hebt nergens meer zin in en de fut is er helemaal uit. Je brein lijkt wel verdoofd. De minuten kruipen tergend langzaam voorbij en eenmaal weer thuis heb je totaal geen puf meer om iets te ondernemen. Je energiepeil is gedaald tot ver beneden het nulpunt. Het lijkt wel een soort verveling die er in de loop der tijd is ingeslopen. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je een bore-out hebt!

Hoger risico

Mensen die hoogbegaafd zijn, zijn extra gevoelig voor een bore-out. Vooral wanneer ze een baan hebben waarin ze niet voldoende worden uitgedaagd. Hoogbegaafden zijn snelle denkers. Ze lopen vaak op anderen vooruit en dat wordt niet altijd gewaardeerd. Vaak is er ook de angst om uit te spreken dat ze meer uitdaging willen. Ze worden dan door de buitenwereld al gauw als een ‘zeur’ bestempeld. ‘Wat doe je nou moeilijk? Je hebt toch een leuke baan?’ Veel hoogbegaafden hebben daarnaast ook in een zekere mate last van faalangst en dat maakt het nóg lastiger om aan te geven dat ze verdieping zoeken, want daarvoor moeten ze uit hun comfortzone stappen.

Bore-out

Het gevaar van een bore-out ligt dan al snel op de loer. Voor alle duidelijkheid: een bore-out komt voor onder alle opleidingsniveaus, dus niet alleen bij mensen die hoogbegaafd zijn. Maar het is wél een extra handicap.

Verschil met burn-out

Het vervelende aan een bore-out is dat het regelmatig niet als zodanig herkend en erkend wordt, maar wordt aangezien voor een burn-out. Op zich niet zo vreemd als je bedenkt dat de symptomen erg op elkaar lijken: extreme vermoeidheid, nergens meer zin in hebben, geen energie, hoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk en/of angstklachten. De behandeling is echter totaal verschillend: bij een burn-out is rust belangrijk, terwijl bij een bore-out vooral prikkels en uitdaging moeten worden opgezocht.

Gebruiksaanwijzing

Regelmatig coach ik dan ook mensen waarbij in eerste instantie een burn-out was gediagnosticeerd, maar die in hun behandeling niet verder kwamen en naar mij werden doorverwezen. Vrijwel altijd gaat het dan om een bore-out en in veel gevallen heb ik daarbij met een hoogbegaafde cliënt te maken. Soms is dat bij de persoon in kwestie trouwens niet eens bekend en moet dat eerst een plekje krijgen. ‘Hoogbegaafdheid’ wordt nog té vaak als een ‘vies’ woord gezien. Als een last, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn, want het brengt heel mooie dingen met zich mee. Zodra ze doorhebben waar ze tegenaan lopen en waarom dit gebeurt, vallen er ineens een heleboel kwartjes en leren ze hun eigen gebruiksaanwijzing kennen.

Spanning en uitdaging

Een bore-out wordt heel langzaam opgebouwd en het kan maanden, en soms zelfs jaren, duren voordat het zich openbaart. Het is belangrijk om te analyseren welke prikkels er binnen, of buiten, je huidige baan of studie zijn die jou weer kunnen uitdagen. Hoe kun je op een gezonde manier meer spanning en uitdaging creëren? Daar wil ik, als geschoolde stress-, burn-out- en bore-outcoach, je graag bij helpen!

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs