Schamen voor stress en burn-out? Nergens voor nodig

Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren. Misschien schaam je je er zelfs een beetje voor dat je het niet trekt. Maar als er niets verandert, loop je risico op overbelasting of zelfs burn-out. Maar hoe voorkom je dat?

Te veel stress

Wanneer je een langere tijd over je grenzen bent gegaan, kan het zijn dat je je bij het minste of geringste overweldigd voelt. En dat gevoel gaat maar niet weg. Om niet ‘zwak’ of als een zeurpiet over te komen, raap je jezelf weer bij elkaar en zet je toch maar weer door. Je gaat weer over een grens. Maar wanneer je dat te vaak doet, kun je te maken krijgen met burn-out. Je hebt te veel energie uit je reserves genomen, zonder deze aan te vullen.

Overbelast geraakt

Overmatige stress en burn-out hebben te maken met overbelastbaarheid. Wanneer je langere tijd blootstaat aan stress en spanning, raakt het lichaam op een gegeven moment overbelast. Toch bestaat er bij veel mensen schaamte om toe te geven dat ze eigenlijk niet meer kunnen. Tegelijkertijd wordt vaak over burn-out gedacht: ‘dat overkomt mij niet’. Maar wanneer je moet toegeven dat je jezelf te lang voorbij bent gelopen, is het zaak om daarmee aan de slag te gaan om erger te voorkomen. Als loopbaan- en persoonlijk coach kan ik daarbij helpen.

Op zoek naar de oorzaak

Werken aan overbelast zijn en het voorkomen van een burn-out, begint bij het achterhalen van de oorzaken van de oorzaken. Pas als je weet waar het misgaat, kun je ook je gedrag aanpassen. Het draait hierbij om vragen zoals: Wat maakt dat ik zo handel? Waar wil ik mee aan de slag? Aan de hand daarvan gaan we aan de slag met praktische handvatten en weten wanneer je getriggerd wordt. En ook verkennen we wat je anders kunt doen om overbelasting in de toekomst te voorkomen.

De rol van gevoeligheid

Vaak zijn mensen die overbelast zijn erg gevoelig voor zaken die gebeuren. Maar andersom geldt dat evenzeer. Wanneer je hoogsensitief bent, komen prikkels harder binnen. Dat is een kracht – je kunt je goed inleven in anderen en bent empathisch. Maar het kan een valkuil worden wanneer anderen daar gebruik van maken, over je heen walsen en je het zicht op jezelf verliest. Dan is het belangrijk te ontdekken hoe je balans vindt in je sensitiviteit en het bewaken van je grenzen. Dat begint bij het leren kennen van je eigen gevoelens en daar bewuster mee leren omgaan.

Bang voor afwijzing

Dat is natuurlijk niet gemakkelijk. Net zoals veel mensen ben je misschien bang voor afwijzing. Dat wanneer je een keer duidelijk ‘nee’ zegt, anderen je niet meer aardig zullen vinden. Begrijpelijk. Maar het is dan goed om te weten dat als je altijd ja zegt en overbelast raakt, je dan nog veel minder te bieden hebt dan als je af en toe pas op de plaats maakt. Door je kwaliteiten te kennen en ze op een goede manier in te zetten, kan dat ook. Daar help ik je graag bij.

Zoektocht naar balans

Merk jij dat je je behoeftes beter wilt leren (her)kennen en je grenzen bewaken? Of schaam je je ervoor dat je oververmoeid bent geraakt? Graag help ik je in de zoektocht naar meer balans, rust en werkplezier. Neem gerust contact op.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress- en burn-outklachten, bore-outklachten, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs