Ben je hoogbegaafd? Zo kom je tot bloei!

Carolien had een hekel aan dat etiketje dat ze in haar jeugd opgeplakt had gekregen: ze was hoogbegaafd. Haar klasgenootjes hadden haar er destijds zelfs mee gepest: ze voelde zich zeker beter dan de rest! Nee, natuurlijk was dat niet zo. Ze wilde juist net als haar vriendinnetjes zijn. Ze wilde niet anders zijn, maar toch merkte ze dat ze vaak anders reageerde dan anderen. En ze voelde zich dan ook helemaal niet gelukkig.

Verveling

Carolien had al diverse banen gehad. Ze begon iedere keer vol enthousiasme aan zo’n nieuwe functie, maar de werkzaamheden werden al snel een sleur. Ze verveelde zich vaak tijdens het werk, en op zo’n moment kwam er ook niets zinnigs meer uit haar handen. Meestal zat ze dan een beetje rond te surfen op internet, op social media of ze boekte alvast haar vakantie. En een uurtje voordat haar werkdag erop zat, zette ging de turbo erop en deed ze nog snel het werk wat van haar verwacht werd.

Haken en ogen

Elke keer weer liep ze vast. Zou ze een heel andere weg in moeten slaan? Voor zichzelf beginnen, zodat ze al haar creativiteit volledig kon benutten? Nieuwe dingen ontwikkelen? Ergens lokte dat idee haar wel, maar ze vond het ook lastig om de veiligheid van een vast salaris op te geven. Bovendien zou ze dan toch ook eerst een startkapitaal nodig moeten hebben en een vangnet om de eerste periode financieel te overbruggen. Er zaten nogal wat haken en ogen aan, waardoor ze het (nog) niet aandurfde om in het diepe te springen.

Gespecialiseerd in hoogbegaafdheid

Via via kwam Carolien bij Marianne Kremer terecht: ‘Een collega had mij die tip gegeven. Zij wist dat Marianne onder meer gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid en mijn interesse was gewekt. Ik heb gelijk contact met haar opgenomen en al snel kon ik bij haar terecht. Dankzij haar heb ik veel nieuwe inzichten gekregen.’

Puzzelstukjes

‘Bijvoorbeeld dat een hoog IQ niet het enige wat je hoogbegaafd maakt. Het is zoveel meer: autonoom zijn, veel emoties, leergierig, scheppingsgericht en hoogsensitief’, somt Carolien op. ‘Het klinkt misschien gek, maar er ging een wereld voor me open. Het was net alsof alle puzzelstukjes op hun plek vielen. Elke keer had ik weer zo’n ‘aha-moment’. Zó bijzonder!’

Acceptatie

Het was fijn om met Carolien te werken. Jarenlang had ze aangeschopt tegen haar hoogbegaafd zijn, maar eindelijk begon ze het te accepteren. Te omarmen. Het als een kracht te zien. Samen zijn we gaan kijken welke mix van aspecten zij nodig had om weer goed in haar vel te zitten. Waarmee ze voldoende kon worden uitgedaagd. We begonnen als het ware haar gebruiksaanwijzing te schrijven. Bij de werkgever die ze op dat moment had, leek dat niet mogelijk, dus toen zijn we samen verder gaan kijken.

Helemaal op haar plek

Inmiddels gaat het heel goed met Carolien. Ze heeft een toffe baan gevonden bij een technologisch onderzoekscentrum waar ze onderzoeksgroepen ondersteunt met het oplossen van technische vraagstukken. Een heel uitdagende baan waar ze helemaal tot bloei is gekomen. Ze moest er wel voor verhuizen naar de Randstad, maar af en toe stuurt ze me nog een mailtje waar het enthousiasme vanaf spat. Ze zit daar echt helemaal op haar plek.

Neem contact op

Herken jij het verhaal van Carolien en vind je het ook lastig om jouw ‘gebruiksaanwijzing’ te leren kennen? Neem dan eens contact met me op. Samen komen we daar beslist uit.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs