Een bore-out: letterlijk ziek van verveling

Wanneer je een burn-out hebt, weet vrijwel iedereen wat dat zo’n beetje inhoudt. Maar als het om een bore-out blijkt te gaan, word je vaak vreemd aangekeken. Veel mensen kennen niet eens van het bestaan ervan. Ze hebben er nog nooit over gehoord. En omdat de symptomen van beide aandoeningen ook nog eens veel overeenkomsten vertonen, is een verkeerde diagnose snel gemaakt.

Ziek van verveling

Bij een bore-out – de naam (‘boring’ oftewel ‘verveling’) verklaart het eigenlijk al een beetje – ben je letterlijk ziek van extreme verveling op je werk. Daardoor slaap je slecht, is je concentratieniveau dramatisch, voelt je je lusteloos, zijn je zelfbeeld en zelfvertrouwen laag en blijf je je taken steeds maar voor je uit schuiven. Gewoon, omdat je er geen zin in en puf voor hebt. En dat lijkt inderdaad veel op de klachten die iemand die een burn-out heeft.

Grote verschillen

Maar daar houdt de gelijkenis ook op. Want niet alleen de oorzaak van die twee is totaal anders, ook de behandeling is het tegenovergestelde. Wanneer je in het re-integratietraject rustig zou opstarten met opdrachten met een lage prikkelkwaliteit ben je vrij snel weer terug bij af. Rustig opstarten betekent niet per definitie simpel werk. Rustig opstarten zit hem in het aantal uren, maar juist niet in de inhoud.

Prikkelintensiteit versus prikkelkwaliteit

Er is namelijk een duidelijk verschil tussen de prikkelintensiteit en de prikkelkwaliteit. Bij intensiteit gaat het om de hoeveelheid prikkels, en bij kwaliteit juist om de hoeveelheid uitdaging die je krijgt. Een ander kan niet bepalen hoeveel je daarin nodig hebt. Dat moet dus in goed overleg gaan. Om te herstellen van een bore-out heb je uiteraard rust nodig, maar moet je ook die uitdaging weer aangeboden krijgen en vinden.

Bij bore-out vicieuze cirkel doorbreken

Want je kunt nog zo’n leuke baan, fijne collega’s en mooi salaris hebben, dat betekent niet dat je geen bore-out kunt krijgen als je niet genoeg uitgedaagd wordt in je werk. Als geschoolde bore-outcoach kan ik je helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken, aan je herstel te werken en te zorgen voor een goede energiebalans én voldoende uitdaging.

Hoogbegaafd

Allereerst is het belangrijk om samen te onderzoeken waar bij jou de valkuil zit. Het kan zijn dat je hoogbegaafd bent – zonder dat je hier ooit op bent gewezen. Een bore-out zie je namelijk ook regelmatig bij hoogbegaafde mensen. Vaak worstelen ze met faalangst of hebben ze weinig zelfvertrouwen. Ik ondersteun je in het ombuigen van dergelijke belemmeringen en hoe je inzicht krijgt in hoe jij je leven wilt leiden. Samen kijken we ook naar de mogelijkheden die je leidinggevende of werkgever zou kunnen inzetten om een terugval van jou te voorkomen.

Breng weer balans in je leven

Als je op je werk, ook na je bore-out, niet de uitdaging vindt die je eigenlijk nodig hebt, kun je die ook in je privésituatie opzoeken. Overweeg bijvoorbeeld om die studie, die je altijd al wilde doen, naast je werk te gaan volgen. Of misschien kun je mantelzorgtaken op je nemen of ander vrijwilligerswerk gaan doen waarin je veel uitdaging vindt. Het zorgt ervoor dat er weer een goede balans ontstaat. En doordat jij hebt geleerd wat jouw valkuilen zijn, herken je deze ook sneller wanneer die balans weer dreigt door te slaan. Het zorgt ervoor dat je eerder kunt bijsturen, zodat je geen terugval meer krijgt.

De juiste tools

Heb jij het gevoel dat je ook met een bore-out te maken hebt? Neem vooral contact met me op, want ik heb de tools in handen om jou er weer bovenop te helpen.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs