Bore-out: ziek van verveling

‘Ik verveel me dood.’ Deze uitdrukking horen we onze kinderen weleens zeggen als ze niks te doen hebben. Verveling kan je verlammen. Je hebt nergens meer zin in. Het zal niet zo snel tot de dood leiden, maar je kunt er wel letterlijk ziek van worden. Bijvoorbeeld wanneer je jarenlang werk verricht wat onder je niveau ligt of je geen uitdaging (meer) biedt. Op den duur kan dat dusdanig heftige klachten veroorzaken dat je niet in staat meer bent om je werk te doen: je hebt een bore-out.

Burn-out vs bore-out

De term ‘burn-out’ is in ons huidige leven algemeen bekend en vrijwel iedereen weet wat dat inhoudt. Iedereen kent wel iemand die dit heeft (gehad). Je voelt je opgebrand, de rek is eruit, je energie en motivatie zijn ver te zoeken. Je kunt last krijgen van extreme vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk, angstklachten en je maag en darmen. Wat het verwarrend maakt, is dat dit ook precies de klachten zijn die bij het tegenovergestelde van een burn-out, een zogenoemde bore-out, kunnen optreden. En juist dát zorgt ervoor dat een bore-out in veel gevallen helaas niet (h)erkend wordt.

Oorzaak

Het duurt vaak maanden, of zelfs jaren, voordat een bore-out zich openbaart. Je bouwt het namelijk heel langzaam op, vaak zonder dat je je daarvan bewust bent. Ooit had je een leuke baan, maar werd je functie in de loop der jaren steeds specialistischer, terwijl je er veel meer voldoening uit haalde toen je nog heel breed bezig kon zijn. Of ooit begon je aan je huidige baan, ook al was het onder je niveau. De banen lagen op dat moment niet voor het opscheppen en je moest toch in je levensonderhoud voorzien, nietwaar? In de loop der jaren ebde het plezier in je werk steeds verder weg en begon je langzaam maar zeker met tegenzin naar je werk te gaan. Ermee stoppen was geen optie, want je baan bood je wél financiële zekerheid en zoiets gooi je niet zomaar weg.

Onderprikkeld

De klachten kunnen veel op die van een burn-out lijken, maar de behandeling van een bore-out moet op een heel andere manier aangepakt worden. Bij een burn-out ben je overprikkeld en zal rust een belangrijke factor zijn op weg naar herstel. Bij een bore-out ben je echter onderprikkeld en moet je juist worden aangezet om in actie te komen en de prikkel(s) en uitdaging te zoeken waar jij weer energie van krijgt.

Coaching

Natuurlijk moeten je lichamelijke klachten worden aangepakt, maar wanneer je je alleen daarop richt, zal de bore-out doorzetten. De onderliggende oorzaken liggen immers dieper. Als je je alleen maar zou richten op het terugkrijgen van je energie doe je niets aan het probleem zelf en is de kans op herhaling groot. Je moet die vicieuze cirkel juist doorbreken en daar wil ik je graag bij coachen. Als geschoolde stress-, burn-out- en bore-outcoach kan ik je ondersteunen bij het ombuigen van belemmeringen en het versterken van je persoonlijk leiderschap waar je de rest van je leven baat bij zult hebben.

Herstel

Daarnaast zullen we kijken naar je werksituatie, door bijvoorbeeld intern het gesprek aan te gaan. Kunnen er dingen worden aangepast, waardoor jij meer uitdaging in je werk vindt? Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals uitkijken naar een andere baan of er een studie bij oppakken. Het hangt er helemaal van af wat jij kunt en wat jou prikkelt. Samen komen wij daar uit, want je zult zien dat je klachten aan het eind van het traject grotendeels verdwenen zijn en je de controle over je leven weer terug hebt.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Verder na burn-out: hoe doe je dat?

Verder na burn-out: hoe doe je dat?

Verder na burn-out? Dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Het is heel spannend om jezelf weer bloot te stellen aan de hectiek en dynamiek van de werkvloer. Hoe ga je op een goede manier weer aan de slag zonder terug te vallen? Weer verder na burn-out Wanneer je...