Eindelijk heeft ze haar uitdaging gevonden

Helga (33) is fysiotherapeute. Ze was eerder al aan verschillende studies begonnen, die ze nooit had afgemaakt, en had verschillende baantjes gehad voordat ze aan een studie Fysiotherapie begon. Hierin leek ze eindelijk haar roeping te hebben gevonden. Toch gaf het vak haar de laatste tijd steeds minder uitdaging. Elke keer weer liep ze aan tegen de beperkingen die haar opgelegd werden. Ze voelde zich gebonden aan de eisen die zowel de patiënt, haar werkgever als de wetgeving stelde. Dat alles bij elkaar zorgde ervoor dat ze langzaam maar zeker helemaal vastliep.

Burn-out

Helga riep mijn hulp in omdat ze dacht dat ze een burn-out had. En ze overwoog om een carrièreswitch te maken. Ze had van een collega gehoord dat ik een geschoolde stress- en burn-outcoach ben en op mijn website had ze ook gelezen dat je bij mij voor loopbaancoaching terechtkunt.

Sleur

De eerste keer dat ik haar ontmoette, maakte ze een matte en vermoeide indruk. In de sessies die volgden, ging ik analyseren waarop Helga vastliep. Ze vertelde dat ze de zelfstandigheid in haar vak zo miste. Er was zo weinig afwisseling en diepgang. Toen ze als fysiotherapeute begon, zat ze vol plannen. Alle vakbladen spitte ze door en in de avonduren had ze een master gevolgd om zich in haar vak te specialiseren. In de praktijk waar ze werkte, kreeg ze echter niet de kansen om zich hierin verder te ontwikkelen. Dat resulteerde erin dat ze haar werk steeds meer als een sleur begon te ervaren. Het bood totaal geen uitdaging meer.

Hoogbegaafd

Toen ik Helga zei dat alles erop wees dat ze meerbegaafd is en niet een burn-out had, maar juist een bore-out, was ze met stomheid geslagen. Zij meerbegaafd? Ze kon het zich niet voorstellen. Ja, ze had altijd makkelijk kunnen leren, maar niemand had haar ooit verteld dat ze hoogbegaafd is. Ik heb haar uitgelegd dat hoogbegaafdheid, zelf gebruik ik overigens liever het woord ‘meerbegaafd’, meer is dan alleen een hoog IQ. Het betekent onder andere ook dat je autonoom en gedreven bent, houdt van complexe vraagstukken die je creatief kunt oplossen en een snelle denker bent. Om hier goed mee om te gaan, is het vooral van belang dat je je eigen gebruiksaanwijzing leert kennen en ontdekt wat jij nodig hebt.

Bore-out

Daarnaast moesten we ook aan haar bore-out gaan werken. Een bore-out geeft dan wel soortgelijke klachten als een burn-out, en daarom wordt het daar ook vaak mee verward, maar de oorzaak is totaal verschillend. Waar je bij een burn-out vaak te veel hooi op je vork hebt genomen, heb je bij een bore-out juist te weinig werk of te weinig uitdaging. Er is sprake van verveling en je bent je passie kwijtgeraakt. Een bore-out kan trouwens bij iedereen voorkomen, dus ook wanneer je niet hoogbegaafd bent.

Kwartje

Omdat Helga een carrièreswitch overwoog, was ze al wat gaan rondzoeken op internet en ze liet me diverse vacatures zien, waarvoor iemand met hbo-niveau gevraagd werd. We zijn kritisch gaan kijken of dit haar wel genoeg uitdaging zou bieden. Zou ze zich bij deze banen op den duur niet opnieuw gaan vervelen? Helga kreeg langzaam maar zeker steeds meer inzicht in wat ze nodig had en toen viel ook het kwartje waarom ze in eerdere situaties vaker was vastgelopen.

Dierfysiotherapeut

Er volgde een intensieve zoektocht om voor Helga de uitdaging te zoeken die haar zou blijven boeien. Uiteindelijk is zij in de avonduren weer een nieuwe specialisatie gaan volgen, namelijk die van dierfysiotherapie. Haar opleiding heeft ze nog niet helemaal afgerond, maar dankzij haar netwerk binnen de paardensport, zelf rijdt ze al paard sinds ze 9 jaar is, wordt ze al regelmatig geconsulteerd en heeft ze intussen menig paard van een complexe blessure afgeholpen. Anders dan bij de fysiotherapiepraktijk waar ze werkt, loopt ze hier veel minder tegen grenzen aan en wordt ze iedere keer weer uitgedaagd om een oplossing te zoeken voor het paard dat ze behandelt. Ze blijft voorlopig nog gewoon in dienst bij haar werkgever, maar ze hoopt in de toekomst, als zelfstandig ondernemer, haar eigen praktijk te beginnen. Haar uitdaging zal straks ook zitten in het zelfstandig ondernemerschap en ik weet zeker dat ze daarin helemaal tot haar recht komt.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs