Hoe overleef je als HSP’er de kantoortuin?

Madelon hield van haar baan als ICT’er. Elk probleem waarmee een klant kwam, voelde voor haar als een uitdaging. Dan was ze helemaal in haar element en zocht ze net zolang naar de oplossing tot ze die gevonden had. Voorheen deed ze dat altijd in haar eigen kantoor, maar een halfjaar geleden was het bedrijf verhuisd naar een ander pand en deelde ze met haar collega’s een moderne kantoortuin. Voor haar als HSP’er was dat iets waarmee ze minder goed kon omgaan.

Overprikkeling

Een grote open ruimte zonder scheidingswanden tussen de bureaus, flexibele werkplekken en tl-verlichting aan het plafond. De kantoortuin betekende voor Madelon een voortdurende mate van overprikkeling: overal om haar heen klonken (telefoon)gesprekken van collega’s, het getik op toetsenborden en het onaangename licht van de tl-balken. Ineens was het lastig om zich nog goed op haar werk te concentreren. Het leverde haar veel stress op en bovendien maakte het haar doodmoe.

Overweldigend voor een HSP’er

Voor een HSP’er – dat is de afkorting van Highly Sensitive Persoon – kan een kantoortuin erg overweldigend zijn. Er zijn continu prikkels die je van alle kanten ‘bestormen’. Dat was dan ook precies hoe Madelon het ervaarde. Haar collega’s waren er wel van op de hoogte dat ze hoogsensitief is, daar was ze vanaf het eerste moment dat ze daar werkte open over geweest, maar zij wisten ook niet goed hoe dit kon worden opgelost.

Symptomen

Omdat ik ruime ervaring heb met het coachen van HSP’ers ben ik op een gegeven moment ingeschakeld. Madelon had met het dragen van oordopjes al eens geprobeerd alle kantoortuingeluiden af te zwakken, maar dat had niet veel geholpen. Ze vertoonde zelfs al verschillende symptomen van chronische overprikkeling:

  • uitgeput
  • slaapproblemen
  • chronische hoofdpijn
  • snel geïrriteerd en uitvallen naar anderen

Koptelefoon op

Daarom zijn we samen naar goede oplossingen gaan zoeken. Als eerste raadde ik haar aan om een koptelefoon aan te schaffen. Deze kan ze opzetten als ze tijdens het werk te veel geluid om zich heen ervaart. Ook zien anderen dan duidelijker – zeker als je het vergelijkt met de oordopjes – dat ze zich even afschermt.

Vaste werkplek

Daarnaast zijn we ook kritisch naar Madelons werkplek gaan kijken. In overleg met haar werkgever is voor Madelon een vaste plek in de hoek naast het raam gekozen in plaats van een flexibele werkplek. Met de rug naar de muur heeft ze meer overzicht op wat er om haar heen gebeurt en wordt ze niet ‘overvallen’ door geluid van achteren wat daardoor onrust opwekt. Door naast het raam te zitten, heeft ze ook minder last van de tl-verlichting.

Vanuit huis werken

En als laatste aanpassing mag Madelon af en toe vanuit huis werken. Er werken meerdere collega’s part time, net als Madelon, en met name op donderdag is bijna iedereen aanwezig. In tegenstelling tot de maandag en vrijdag. Dat zijn dan ook de dagen dat Madelon wel naar kantoor gaat, terwijl ze op donderdag meestal thuis haar werkzaamheden verricht.

Samen vinden we jouw oplossing

Als HSP’er sta je soms voor uitdagingen waar anderen totaal aan voorbij lopen of die ze helemaal niet opmerken. Toch zijn er altijd oplossingen te vinden om overprikkeling tegen te gaan. In een coachtraject kan ik daarin met je meedenken.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.