Hoogbegaafd: een vloek of een zegen?

Ooit heb je dat etiketje opgeplakt gekregen: je bent meer- of hoogbegaafd. Maar wat kun je daar nu mee? Je wilt helemaal niet anders zijn dan een ander. Je wilt niet boven het maaiveld uitsteken. Maar toch lijk je wel anders in elkaar te steken, want je loopt regelmatig tegen dingen aan. Het werk wat je doet wordt al snel routinematig en saai. En dat maakt dat je niet lekker in je vel zit. Hoogbegaafdheid lijkt soms eerder een vloek dan een zegen. Maar dat hoeft beslist niet!

Meer dan alleen een hoog IQ

Hoogbegaafdheid is zoveel meer dan alleen het IQ. Ik noem het zelf trouwens ook wel ‘meerbegaafd’ in plaats van ‘hoogbegaafd’. Pas wanneer je meer inzicht krijgt over de systemen die bij jou anders in elkaar steken, dus als je als het ware je gebruiksaanwijzing gaat begrijpen, zul je merken dat je daar op een positieve manier gebruik van kunt maken en het een grote meerwaarde in je leven wordt.

Innerlijke kenmerken

Naast het hoogintelligent denken – je denkt meer dan gemiddeld analytisch, in matrixen, op veel sporen, niveaus en tijdstippen tegelijkertijd – en een goed geheugen, ben je ook autonoom: je trekt je eigen oordelen en conclusies totdat je daadwerkelijk overtuigd bent van het feit dat het beter kan. Daarnaast voel je je van binnen rijk geschakeerd. Je hebt soms zoveel emoties dat je je ervoor moet afsluiten.

Wisselwerking met de buitenwereld

Omdat je hoogbegaafd bent, heb je doorgaans ook een wat andere wisselwerking met de buitenwereld. Je bent leergierig en gedreven. Je bijt je graag in iets vast en bent scheppingsgericht bezig, zowel fysiek als in gedachten. Daarnaast staan bij veel hoogbegaafden ook nog eens alle zintuigen op scherp, alles komt heel precies en met de volle lading binnen. Met andere woorden: ze zijn hoogsensitief.

Kenmerken

Die wisselwerking van je innerlijk en hoe je dit naar de buitenwereld vertaalt, herken je vaak in de volgende kenmerken:

  • snel
  • creatief
  • intens
  • complex

Zoek die uitdaging

Om lekker in je vel te zitten heb je dus een mix van aspecten nodig. Je moet voldoende worden uitgedaagd. Vind je dat in je werk niet, dan slaat vaak de verveling toe. Dan kan het zo maar zijn dat er dagen zijn dat je vrijwel niets doet en het vlak voordat je naar huis gaat nog even snel allemaal moet gebeuren. Maar intussen heb je die dag wel alvast je social media bijgewerkt.

Hoogbegaafd

Pas wanneer jij begrijpt wat hoogbegaafdheid inhoudt en welke aspecten meespelen, kun je het leren accepteren en de kracht ervan gaan waarderen. Zodra jij snapt wat je nodig hebt, welke uitdaging je mist, kun je ook gericht op zoek gaan naar een baan die bij jou past. Vaak is dat bij je huidige werkgever haalbaar, maar het kan ook zijn dat het beter voor je is om op zoek te gaan naar een andere baan. Een job met veel autonomie, veel zelfstandigheid of in een werkomgeving met gelijkgestemden.

Jouw gebruiksaanwijzing

Ik kan jou helpen om je gebruiksaanwijzing in kaart te brengen. Samen met jou uitvinden welke uitdaging jij nodig hebt. Jou helpen om eindelijk echt tot bloei te komen. Wil je daar meer over weten? Neem dan vooral contact met me op.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs