Hoogsensitief? Zo leer je gezond egoïstisch te denken!

Heb jij dat ook? Dat je de sfeer in een ruimte direct aanvoelt? Dat je altijd zo begaan bent met het lot van anderen? Dat jouw eigen belang steevast op de tweede (of derde of vierde) plek komt? Dat piekeren jouw tweede natuur is en dat je ongewoon zelfkritisch bent? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk hoogsensitief. Dat kan een prachtig persoonlijkheidskenmerk zijn, maar daarvoor moet je jezelf wel eerst leren begrijpen.

Eén op de vier à vijf mensen is hoogsensitief

Een hoogsensitief persoon, ook wel HSP’er genoemd – dat is de afkorting van Highly Sensitive Person – is gevoeliger voor indrukken en prikkels dan de meeste andere mensen. Dit is een aangeboren karaktereigenschap en dus beslist geen aandoening, handicap of stoornis. Je bent niet ‘gek’, en je bent ook zeker niet de enige, want ongeveer één op de vier à vijf mensen is het.

Belangrijke kenmerken

Ben je hoogsensitief, dan zul je onderstaande twee belangrijke kenmerken beslist herkennen:

  • diepgaande informatieverwerking
  • jouw eigen belang staat vrijwel nooit voorop

Diepgaande informatieverwerking

En juist door díe kenmerken kan je emmertje vol raken en overstromen. Het is dus belangrijk dat je dat tijdig leert herkennen en ermee leert omgaan. Neem nu die diepgaande informatieverwerking. Als jou gevraagd wordt om iets te doen, begin jij gelijk al te bedenken wat er verder nog meer van belang is. Maar doordat je zo breed kijkt naar wat er allemaal nog meer speelt, dreig je in een valkuil te verzanden.

Jouw belang vs het belang van een ander

En natuurlijk is het een goede eigenschap dat je het belang van een ander vooropstelt, maar dat hoef je echt niet altijd te doen. Voor jou ligt de uitdaging erin om daar een goede balans in te vinden.

6 stappen voor meer balans

Die balans vind je door je aan de juiste ‘gebruiksaanwijzing’ te houden:

  • acceptatie – omarm het feit dat je hoogsensitief bent, want het heeft ook heel mooie kanten
  • leer je grenzen kennen – wees niet bang om ‘nee’ te zeggen, stel prioriteiten
  • omgevingsaanpassingen – creëer een omgeving waarin niet te veel prikkels binnenkomen
  • ontspanning – houd je stressniveau onder controle door regelmatig even tijd voor jezelf in te plannen en kom tot jezelf met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, luisteren naar muziek of het maken van een legpuzzel
  • communiceer – vertel anderen dat je hoogsensitief bent en wat je uitdagingen zijn. Zo creëer je meer begrip in je omgeving
  • coaching – blijf je het lastig vinden om ermee om te gaan? Zoek dan een coach die ruime ervaring heeft met HSP

Neem contact op

Zo’n coach kan ik voor je zijn. Ik wil je graag helpen uitzoeken wat voor jou, in jouw situatie, werkt om hiermee om te gaan en je te laten ervaren dat het ook fijn is om een HSP’er te zijn. Ik kan je leren waar je grenzen liggen en hoe je die in de toekomst kunt bewaken. Want ja, je mag best op een gezonde manier een beetje meer egoïstisch worden. En daar wil ik je graag bij helpen. Neem vandaag nog contact met me op.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.