Je passie een nieuw leven inblazen?

Julian was dolgelukkig toen hij van zijn passie zijn werk kon maken. Na een intensieve opleiding afgerond te hebben, werd hij aangenomen bij een bekend restaurant in zijn stad als chef-kok. Met een bak vol aan energie, gedrevenheid en enthousiasme begon zijn nieuwe carrière. Maar na een jaar merkte Julian dat hij meer gaf dan dat hij aankon. En dat had zo zijn gevolgen.

‘Nee’ bestaat niet

Iedereen heeft een bepaald limiet aan energie. Julian was zich hier ook bewust van, maar vond het lastig binnen die grens te blijven. Wanneer zijn baas vroeg of hij weer een paar uurtjes extra kon oppikken, stemde hij altijd in. Of hij bleef langer doorgaan om een collega nog wat uit te leggen. Het woord ‘nee’ bestond niet in zijn woordenboek. Hoewel het voor de buitenwereld leek alsof hij het makkelijk aankon, begon het steeds meer invloed te hebben op zijn welzijn.

Lichamelijke alarmbellen

Op een gegeven moment liep de spanning te hoog op. Na een dag werken wilde Julian het liefst alleen maar slapen. Hij sliep zelfs zo diep dat hij steeds vaker de wekker niet hoorde en te laat kwam op afspraken. Dat terwijl te laat komen helemaal niets was voor Julian. Maar zelfs wanneer hij laat opstond, voelde zijn lichaam nog steeds vermoeid. Toch zette hij zich er elke keer weer overheen. Een tijdje hield hij dit vol, totdat er lichamelijke alarmbellen af gingen in de vorm van pijnklachten en kwaaltjes. Op het werk werd Julian prikkelbaarder en begon steekjes te laten vallen. De passie van voorheen verdween naar de achtergrond en tegenzin en stress kwam ervoor in de plaats.

Pas op de plaats

Zijn baas begon ook iets te merken van de veranderingen rondom Julian. Na een gesprek besloten ze dat het verstandig was om even pas op de plaats te maken. Hoe fijn is het als je baas zo met je meedenkt! Ze hadden afgesproken dat de eerste weken vooral bestond uit rusten. Maar Julian was zich bewust dat, zodra hij weer aan het werk ging, niet op de oude voet kon doorgaan. Het was belangrijk dat hij zijn oude gewoontes verving voor nieuwe, die voor hem werkten. Hoe hij dat moest doen, was voor hem de vraag. Daarom besloot hij de stap te nemen om hulp te zoeken.

Nieuwe gewoontes leren

Julian kwam altijd enthousiast binnen tijdens de sessies, hoe hij zich ook voelde. Ook stond hij voor veel open om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Eigenlijk precies zoals hij in zijn werk was. Door de gesprekken heen kwam aan bod dat hij meer gaf dan in hem zat. Een soms logische reactie wanneer je werk je passie is. Nu was het echter tijd om uit te vinden hoe hij gepassioneerd aan de slag kon gaan, zonder dat het ten koste gaat van hem zelf. Waar heeft hij behoefte aan? Wat zijn je grenzen en hoe geef je ze aan? Dat waren vragen waar we mee aan de slag zijn gegaan.

Passie hervonden

Hoewel Julian thuis nog altijd zijn hart en ziel stopt in het koken, kan hij dit ook weer bieden op zijn werk. Samen zijn we tot een aantal inzichten gekomen. Julian voelde namelijk dat hij behoefte had aan minder uren. Ook wilde hij graag ondersteuning bij het begeleiden van medecollega’s. Dit waren de wensen die hij aan zijn werk voorstelde. Hijzelf moest ook aanpassingen doen. Zo heeft hij geleerd meer ‘nee’ te zeggen en het werk niet mee te nemen naar huis. Door deze combinatie heeft hij zijn passie weer hervonden en gaat weer met plezier naar werk. Zoals Julian zelf zegt: ‘De oude ik, die is er niet meer. Maar daar ben ik o, zo blij mee!’

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.