Ken jij je persoonlijkheidsstijl al?

Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent. Daardoor heb je met zo iemand vaak direct een klik, terwijl de omgang met een willekeurige ander misschien juist wat moeizaam en ongemakkelijk verloopt. Vooral in een situatie op de werkvloer kan dat soms problemen opleveren.

Persoonlijkheidsstijl

Veel mensen weten niet wat hun persoonlijkheidsstijl is. En dat is jammer, want juist wanneer je jezelf beter snapt, kun je ook een betere relatie en communicatie met de mensen om je heen aangaan. Om je persoonlijkheidsstijl in kaart te brengen, maak ik vaak gebruik van de DISC-methode die in de wandelgangen wordt herkend aan de kleuren rood, geel, blauw of groen..

DISC

De Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston ontwikkelde deze methode en publiceerde al tussen 1920 en 1930 verschillende studies over de relatie tussen emoties en kleuren. DISC de afkorting van de vier elementen Dominant, Invloedrijk, Consciëntieus en Stabiel, en elke gedragsstijl heeft een eigen kleur gekregen.

Vier elementen

Aan de hand van de door jou ingevulde vragenlijsten geeft DISC inzicht van jouw gedragsstijl. Uit de antwoorden die jij geeft, kun je opmaken wie je bent, waar je goed in bent en hoe je op bepaalde situaties reageert. Dit koppelen we aan jouw dagelijkse (werk)omgeving. De meeste mensen hebben overigens twee voorkeursstijlen. Je kunt bijvoorbeeld hoog scoren in de gedragsstijl Dominant omdat je erg taak- en resultaatgericht en extrovert bent, maar tegelijkertijd ook veel overeenkomsten hebben met Invloedrijk, want je bent enthousiast en heel mensgericht. Al die elementen maken jou tot wie jij bent: een prachtig en uniek mens!

Inzichtelijk

Net zoals jij op een bepaalde manier in elkaar zit, geldt dat ook voor anderen. Als je de gedragsstijlen van de ander herkent, weet je ook wat hij of zij nodig heeft. Ieder handelt op zijn eigen unieke manier. Dat is ook de reden waarom de één alleen maar goed functioneert als hij zich vasthoudt aan de geldende regels, terwijl dat de ander helemaal niets uitmaakt. Voor hem is het juist belangrijk dat hij zijn doelen bereikt. Als dit op de werkvloer gebeurt, kan er de nodige ergernis en wrijving ontstaan. DISC kan dit inzichtelijk en bespreekbaar maken.

Persoonlijke ontwikkeling

DISC zorgt voor een stukje persoonlijke ontwikkeling. Dat kan je van dienst zijn in je werkomgeving, maar ook van grote waarde in je privéleven. Waarom is het zo lastig voor je om nieuwe contacten te leggen of waarom kun je nooit knopen doorhakken? Juist door inzicht te krijgen en de manier waarop je van nature handelt, leer je als het ware je ‘gebruiksaanwijzing’ kennen. Samen met jou oefen ik hoe je je ook buiten je comfortzone kunt bewegen, zodat ‘lastige’ confrontaties in de toekomst vermeden kunnen worden. De DISC-analyse is daarmee voor mij niet alleen een betrouwbaar instrument om in te zetten bij coaching en persoonlijke ontwikkeling, maar ook heel bruikbaar om een team beter te laten samenwerken en functioneren.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Hetty had in haar werkzame leven een mooie groei doorgemaakt van productiemedewerkster naar leidinggevende. Ze was inmiddels de 40 gepasseerd en had steeds vaker het gevoel dat ze iets miste. Er moest toch meer zijn dan dit. Zou ze zich laten omscholen? Had dat...

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren is niet altijd gemakkelijk. In het vorige blog kun je lezen hoe een sollicitatie soms kan leiden tot een baan, maar niet automatisch tot werkgeluk. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatie wél tot succes leidt? Er is een aantal zaken waaraan je kunt...

Ik had eindelijk mijn droombaan

Ik had eindelijk mijn droombaan

Al sinds jongs af aan was het Margots (39) droom om lerares te worden. ‘Het leek me prachtig om kinderen te kunnen helpen. Om ze wat over de wereld te kunnen bijbrengen. Toch werd ik pas later in mijn carrière lerares. Ook omdat ik na mijn studie Biologie in eerste...