Meer zelfvertrouwen: durf te zijn wie je bent

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Wie kent deze zinnetjes niet? Misschien zijn ze zelfs al zó vaak tegen je gezegd, dat je ze zelf bent gaan geloven. Maar dat kan je zelfvertrouwen dusdanig in de weg staan, dat je niet durft te zijn wie je bent. Want wat zullen anderen dan wel niet van je denken? Dat was precies waar Anneke al haar hele leven tegenaan liep.

Geen labeltjes

Als kind al kon Anneke ontzettend goed leren. De term ‘hoogbegaafdheid’ was destijds al eens gevallen, maar daar wilden haar ouders niets van weten. Ze hielden niet zo van die labeltjes. En wat zouden anderen daar wel niet van denken? Nee, doe maar gewoon. Dan doe je al gek genoeg.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Anneke doorliep met gemak het vwo en verhuisde naar Delft om daar aan de Technische Universiteit een studie te gaan volgen. Ze studeerde cum laude af en vond al snel een goede baan op een ingenieursbureau in het noorden van het land. En al voelde ze zich er als een vis in het water, toch was er steeds weer dat gebrek aan zelfvertrouwen. Steeds weer staken haar faalangst, haar perfectionisme, haar overmatige zelfkritiek, het onderschatten van haar eigen prestaties en de angst voor ontmaskering de kop op.

Wat zouden anderen ervan vinden?

Het aanbod om een leidinggevende functie te gaan vervullen, kwam voor haar dan ook totaal onverwachts. Na enige aarzeling en een korte bedenktijd aanvaardde ze de baan. Het was een prachtkans en ze had er enorm veel zin in. Maar aan de andere kant: kon ze het wel? En wat zouden anderen daarvan vinden?

Coaching

Anneke erkende hierin haar gebrek aan zelfvertrouwen en nam contact met mij op voor een aantal coachingsgesprekken over haar persoonlijke ontwikkeling. Samen zijn we gaan onderzoeken waarom het voor Anneke zo moeilijk was om in haar rol als leidinggevende te groeien. Maar ook om te achterhalen wat haar bijna weerhield om deze stap te nemen. Waarom vond Anneke het zo lastig om haar talenten te laten zien? Waarom was ze zo onzeker over haar potentie? Welke belemmeringen hielden haar tegen?

Jeugd en opvoeding

De basis voor haar gebrek aan zelfvertrouwen lag in haar jeugd en opvoeding: niet met je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Met alleen maar goede bedoelingen was dat voor haar ouders dé manier geweest om haar te beschermen tegen afwijzing door anderen. Eenmaal volwassen was ze zich helaas zelf gaan afwijzen, waardoor ze haar eigen talenten onvoldoende kon inzetten. Toen dat kwartje was gevallen, wees ik haar op haar opleiding en opgedane ervaring. Die sloten naadloos aan bij haar huidige functie als leidinggevende. Ja, ze mocht laten zien wie ze was. Het was niet belangrijk wat anderen ervan vonden. Zij was goed in haar vak. En eindelijk durfde ze trots op zichzelf te zijn.

Haal de rem van je persoonlijke ontwikkeling

Herken jij iets in het verhaal van Anneke? Weerhoud jouw gebrek aan zelfvertrouwen je ook om bepaalde stappen te zetten? Zet het een rem op je persoonlijke ontwikkeling? Neem dan contact met me op, zodat ik je een duwtje in de goede richting kan geven.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs