Overprikkeld? Vind in je uitdagingen je kwaliteiten!

Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden. Hierdoor haal je misschien niet alles uit je werkdag, zoals je wel zou willen. Hoe zorg je ervoor dat je toch op een fijne manier kunt functioneren op het niveau dat jij wenst?

Prikkels verwerken

Wat gebeurt er bij overprikkeling? Zoals gezegd gaat het hier om een teveel aan prikkels om goed te kunnen verwerken. Bijvoorbeeld doordat er veel geluid is van verschillende kanten, waardoor je concentratie wegvalt. Of je wordt vaak gestoord door een collega met een vraag. Eigenlijk vormt de uitdaging zich wanneer er een stroom aan informatie over je heen komt die je niet meer kunt filteren in ‘belangrijk’ en ‘onbelangrijk’. Je raakt overprikkeld, waardoor het functioneren wordt gedwarsboomd.

Hoogsensitiviteit

De ene persoon is gevoeliger voor prikkels dan de andere. Sommige mensen hebben het juist nodig om zich te kunnen concentreren. Wanneer je prikkels al snel intens en onprettig vindt, kan het zijn dat je hoogsensitief bent. Door de onderzoeken die steeds meer gedaan worden, is hoogsensitiviteit of HSP een steeds bekendere term in de samenleving. Maar waar men zich vaak nog in vergist, is dat HSP als manco of stoornis wordt gezien. Dit is een misvatting, het is namelijk een persoonlijkheidskenmerk. Een kenmerk waarmee je kunt leren omgaan en die ook positieve kanten heeft. Er is een aantal factoren dat belangrijk is bij het omgaan met hoogsensitiviteit en overprikkeling.

Belang van werksfeer

Wanneer je hooggevoelig bent, kun je daar meer last van hebben wanneer je te maken hebt met een slechte werksfeer. Wanneer collega’s negatief of ongemotiveerd zijn, neemt dat energie. Bovendien voel jij spanningen op de werkvloer goed aan. Hierdoor keldert je energiepeil en valt je concentratie weer weg. Het gevolg is bijvoorbeeld dat je gaat achterlopen of simpele taken opeens moeizamer gaan. Wellicht raak je zelf ook in een klaagbui. Een goede werksfeer is daarom essentieel om overprikkeling te voorkomen.

Invloed van veranderingen

Een andere uitdaging is omgaan met veranderingen. Iemand die hooggevoelig is, heeft ruime schakeltijd nodig. Het verwerken van verandering wordt vaak grondig gedaan, daardoor kost het meer tijd. Zodra deze schakeltijd wordt onderbroken door een nieuwe prikkel, raakt je breingebied verstrikt. Als de taak ook nog in korte tijd gedaan moet worden, is de kans groot dat er spanningen opkomen. En deze spanningen werken vaak averechts.

Het communiceren

Communiceren komt in allerlei vormen voor. Als je hooggevoelig bent, is communiceren op sommige vlakken lastig. Zo kan kritiek ontvangen bijvoorbeeld een struikelblok zijn. Je trekt het jezelf enorm aan en voelt je aangevallen. Dit terwijl de kritiek vaak gericht is op de situatie, niet op jou als persoon. Daarnaast is het aangeven van grenzen niet altijd even makkelijk. Dit komt doordat je anderen niet wilt teleurstellen of angst hebt voor conflicten. Overigens speelt een laag gevoel van eigenwaarde vaak ook een rol.

Kwaliteiten ontdekken

Mensen die hoogsensitief zijn mogen dan voor een aantal uitdagingen komen te staan in werk, maar eigenlijk is het de kunst om juist de kwaliteiten van jouw eigenschap te ontdekken. Zo hebben hoogsensitieve mensen vaak een sterk empathisch vermogen. Daardoor kunnen ze zich goed inleven in een ander en situaties goed schatten. Daarnaast zijn hoogsensitieve mensen veelal creatief, waardoor ze out of the box kunnen denken. Ook leveren ze doorgaans werk van hoge kwaliteit, zijn ze betrouwbaar, discreet en beschikken ze over een sterke intuïtie. Zodra je je bewust bent van deze kwaliteiten, kun je ook leren ze optimaal te benutten en er de kracht van in te zien.

Leren benutten

Heb je hulp nodig om je draai te vinden? Dan sta ik graag voor je klaar. Het is namelijk belangrijk dat je een manier vindt waarop je het fijnst kunt functioneren om stress of een burn-out te voorkomen. Hierbij is het bewust worden van je uitdagingen een onderdeel, maar dit is niet ons uitgangspunt. Je kracht zit in je kwaliteiten. Door jezelf goed te kennen en te begrijpen, kun je jezelf ook gemakkelijker accepteren. En dan functioneer je op je best! Daar help ik je heel graag bij.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.