Stress moet je altijd proberen te vermijden

Nee, beslist niet! ‘Stress’ is dan misschien een woord waar een negatieve sfeer omheen hangt, maar het is ook een nuttig mechanisme. Je moet er echter niet te veel van krijgen, want dat kan leiden tot onder meer vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, overspannenheid en zelfs een burn-out. Zo ver kun je het beter niet laten komen.

Nuttig mechanisme

Stress – en dan met name de acute vorm – is van oorsprong een heel nuttig mechanisme van je lichaam. Je autonome zenuwstelsel wordt erdoor geactiveerd, waardoor je hartslag omhoog gaat en de bloedtoevoer naar vitale organen toeneemt. Het geeft je een stoot extra energie. Het stelde je verre voorouders in staat om te vechten of te vluchten als ze ineens oog in oog stonden met een sabeltandtijger. En het zorgt ervoor dat jij alert kunt reageren in een noodsituatie. Daar is helemaal niets mis mee als je je lichaam daarna de gelegenheid en tijd geeft om weer tot rust te komen.

Chronische stress

Maar er is ook nog een andere vorm: chronische stress. En juist dát is de vorm waar we tegenwoordig veel mee te maken hebben. We staan altijd ‘aan’. We ‘moeten’ en willen zoveel. De dagen komen vaak uren te kort om alles te kunnen doen wat op onze to-do-list staat.

Onderstroom

In mijn praktijk zie ik veel cliënten die last hebben van chronische stress. De oorzaak daarvan ligt vaak in hun ‘onderstroom’. De ‘bovenstroom’ zijn alle dingen die van buitenaf op je af komen. Het is megadruk op het werk, maar je werkgever wil wel dat jij in de avonduren die cursus gaat volgen. Je vriendin maakt een moeilijke periode door, dus jij wilt er voor haar zijn. Je bent mantelzorger voor je ouders en met liefde neem je de taken – die in de loop der tijd alleen maar meer en zwaarder worden – erbij. Dan zou je bijvoorbeeld wel een cursus timemanagement kunnen gaan doen, maar daar kom je niet ver mee. Waarom niet? Omdat jouw onderstroom je in de weg zit.

Ingewikkeld

Die onderstroom heeft vaak te maken met je opvoeding. Met je jeugd, waarin je bijvoorbeeld altijd gewend was om voor iedereen klaar te staan. ‘Nee’ zeggen staat niet in jouw woordenboek. Die onderstroom maakt wie je bent. En dat is best ingewikkeld om aan te pakken. Vooral als je daar zelf mee aan de slag wilt gaan.

Bewustwording

Want waar het om draait, is een stuk bewustwording. Wat maakt dat jij altijd geneigd bent om ‘ja’ te zeggen? Waardoor komt het dat jij iedereen maar altijd over je grenzen heen laat gaan? Waarom laat je een ander jouw agenda bepalen? Het is van groot belang om daar inzicht in te krijgen. Pas als je dát helder hebt, weet je waar de schoen wringt. Waardoor stress zoveel kans krijgt in jouw leven.

Kom eens langs

Laat stress je leven niet langer bepalen. Laat het niet tot een burn-out komen en trek tijdig aan de bel. Daar wil ik je graag bij helpen. Neem gerust eens contact op.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.