Verder na burn-out: hoe doe je dat?

Verder na burn-out? Dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Het is heel spannend om jezelf weer bloot te stellen aan de hectiek en dynamiek van de werkvloer. Hoe ga je op een goede manier weer aan de slag zonder terug te vallen?

Weer verder na burn-out

Wanneer je herstellende bent van een burn-out, is terugkeer naar werk een hele stap. Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat een burn-out gemiddeld betekent dat je tussen de zeven maanden en twee jaar thuiszit. Voordat je echt weer aan het werk kunt is het belangrijk om 3 stappen te hebben doorlopen:

  1. Begrijpen en accepteren van je burn-out
  2. De boel op een rij zetten en oplossingen bedenken
  3. Strategieën toepassen zodat je de oplossingen ook kunt uitvoeren 

Waarom is re-integratie zo moeilijk of spannend?

Na je burn-out weer aan het werk gaan is vaak niet gemakkelijk en gaat gepaard met spanning. Na langere tijd thuis te hebben gezeten, is terugkeer naar de werkvloer natuurlijk best een hoge drempel. Je bent lang niet in die prikkelrijke omgeving geweest. En je wil absoluut niet terugvallen naar die narigheid. Logisch dat er best veel spanning met re-integratie gepaard gaat, de angst voor een terugval is groot.

Een zachte landing creëren

Een beetje verwachtingsmanagement is daarom belangrijk voor een ‘zachte landing’ terug naar werk. Weet dat re-integreren nu eenmaal gaat met ups en downs. Vaak meer ups dan downs overigens, maar accepteer dat er ook dagen tussen zitten die niet lekker lopen en waarop je je niet energiek voelt. Dan ben je echt niet meteen terug in je burn-out. Bovendien, voordat je terugvalt, zijn er echt nog wel stappen die je kunt nemen.

Let op je valkuilen

Zo is het belangrijk om oog te blijven hebben voor je valkuilen. Juist omdat je nu begeleiding hebt gehad en lessen hebt geleerd, weet je dat nu beter te herkennen. Dreig je er weer in te stappen? Dan heb je als het goed is geleerd om gas terug te nemen en weer op te laden. Luister goed naar je lichaam en te signaleren wat er gebeurt.

Wat zijn alarmsignalen?

In het lichaam merk je dat je tegen je grenzen aanloopt door bepaalde klachten. Denk aan:

  • Hoofdpijn
  • Last van de benen
  • Gespannen gevoel, spierspanning

Maar ook een kort lontje of combinatie van klachten kunnen een teken zijn. Zodra je dit weer opmerkt, is het belangrijk meteen actie te ondernemen. 

Even reflecteren

Zo kan het zinvol zijn even te bellen met een loopbaancoach. Dat soort tussentijdse telefoongesprekken voer ik ook geregeld. Het is goed om even door te spreken dat je weer begonnen bent en waar je tegenaan loopt. Zo had ik laatst een gesprek met iemand die ik had begeleid bij de burn-out. Die had een nieuwe baan gevonden en was heel enthousiast, pakte alles aan en wilde weer meteen helemaal meedoen. Maar dat is natuurlijk niet realistisch. Tijdens dat telefoontje kwam diegene zelf tot de conclusie: oh, wacht, dit is mijn valkuil. En daarna kon diegene rustig weer verder met het oppakken van werk, op een gezonde, werkbare manier.

Werken aan een oplossing?

Loop je tegen een burn-out aan en wil je werken aan een oplossing? Of ga je weer aan het werk en vind je dat erg spannend? Neem gerust contact op om eens in gesprek te komen. Ik denk graag met je mee.

Strategieën: https://www.mariannekremer.nl/ik-heb-mijn-eigen-gebruiksaanwijzing-ontdekt/ 

Gespannen: https://www.mariannekremer.nl/schamen-voor-stress-en-burn-out-nergens-voor-nodig/ 

Contact: https://www.mariannekremer.nl/contact/ 

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.