Een carrièreswitch: een spannende, maar ook goede keuze?

Heb je al een tijdje het gevoel dat je niet helemaal op de juiste werkplek zit? Dan heeft dat vervelende consequenties. De meeste mensen voelen zich dan verloren. Er is geen verbinding (meer) met het bedrijf waar je werkt. Of de functie past niet meer goed bij je. De vraag is wat je dan wil gaan doen. Die keuze lijkt lastig als je al een tijdje het werk doet wat je nu doet. Toch kan een carrièreswitch je zoveel opleveren.

Veel vragen

Voorafgaand aan een carrièreswitch krijg je te maken met veel vragen. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:
● wanneer het toch echt tijd is voor een carrièreswitch;
● wat jou helpt om die leuke nieuwe baan te vinden;
● hoe je weet of je de juiste keuze maakt.

Wanneer weet je dat het tijd is voor een carrièreswitch?

Als je niet op je plek zit voel je je ongelukkig. Je bent overprikkeld, snel moe en chagrijnig. Ook op fysiek niveau kun je dit soms merken. Denk hierbij aan klachten in de schouders, rug en nek. Dit heeft te maken met het gevoel van vastzitten. Als je hier te lang mee blijft rondlopen, heeft het nog meer vervelende gevolgen.

Stress en burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden. Een beetje stress kan juist goed zijn voor het leveren van sportieve prestaties of spannende gebeurtenissen. Bedenk voor jezelf wat een optimaal stressniveau is voor jou. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Alleen langdurige stress is ongezond. Als de stress te lang aanhoudt, raak je uiteindelijk opgebrand. Dit is dus een burn-out. Je vuur en passie om weer aan een nieuwe dag te beginnen, zijn letterlijk gedoofd. Hoe merk je dat je een burn-out hebt? Dan heb je last van de volgende klachten:
● blijvend gevoel van vermoeidheid;
● concentratieproblemen;
● slecht slapen;
● voortdurend onrust ervaren;
● niks meer kunnen en het liefste alleen maar slapen;
● emotionele buien.

Oorzaken van burn-out zijn onder andere verkeerd energiemanagement of slecht timemanagement. Het kan ook komen door emotionele belasting in je baan of privésfeer.

Bore-out

Het duurt soms jaren voordat je last hebt van een bore-out. Vaak ben je je er niet bewust van dat je last hebt van verveling op je werk. Bij een bore-out heb je geen uitdaging en krijg je niet genoeg prikkels om je grenzen te verleggen. Hierdoor valt je ontwikkeling stil en haal je niet langer voldoening en energie uit de dingen die je doet, zowel op het werk als in je vrije tijd. Bij een bore-out zijn de klachten hetzelfde als bij een burn-out. Je herstelt pas als je de vicieuze cirkel van verveling doorbreekt. Therapie of coaching is vaak de beste manier om hulp te vinden.

Wat kan je helpen om die leuke nieuwe baan te vinden?

Voel je dat je niet lekker op je plek zit? Tijd om stappen te ondernemen en een nieuwe baan te vinden. Hoe kun je dat doen?

Loopbaancoaching

Om te voorkomen dat je weer een burn-out of een bore-out krijgt, wil je werk vinden dat jou inspireert. Loopbaancoaching is dan een goede oplossing. Je krijgt een spiegel voorgehouden en dit geeft je inzicht in wie je bent, wat goed gaat en wat je kan verbeteren. Elk persoon is natuurlijk uniek en dat geldt ook voor trajecten van loopbaancoaching. In een traject op maat wordt er naar jou gekeken als mens, wat je wilt, waar je interesses liggen en op welke plek je past.

Imagocoaching

Imagocoaching kan je ook zeker helpen om de juiste baan te vinden. In een traject wordt gekeken naar wie je bent en wat je wilt uitstralen. Als deze twee zaken bij elkaar passen, kom je congruent over. De kans is groot dat je de baan vindt die bij je past. Een opvallend goedgeklede man of vrouw straalt levenslust en zelfvertrouwen uit. Zakelijk succes heeft ook te maken met een goede presentatie. Hoe presenteer jij jezelf op een manier die past bij jou en de functie waarop solliciteert? Daar kom je achter met imagocoaching.

Hoe weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt?

Of je de juiste keuze maakt, voel je al snel. Het voelt intuïtief gewoon heel goed, alsof je iets waardevols terug vindt wat je al lang kwijt was. Elke dag ga je fluitend weer aan het werk en het maakt soms echt niet uit om een stapje harder te lopen. De energie komt gewoon vanzelf.

Over Marianne Kremer Coaching

Loop jij vast in je werk, of overweeg je een carrièreswitch? Ik help graag mensen als:
● loopbaancoach;
● burn-out en bore-out coach;
● imagocoach;
● persoonlijke ontwikkelingscoach.

Wil je aan de slag met jezelf en vind je graag snel de baan die bij jou past? Neem dan contact op.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Hoogbegaafd: een vloek of een zegen?

Hoogbegaafd: een vloek of een zegen?

Ooit heb je dat etiketje opgeplakt gekregen: je bent meer- of hoogbegaafd. Maar wat kun je daar nu mee? Je wilt helemaal niet anders zijn dan een ander. Je wilt niet boven het maaiveld uitsteken. Maar toch lijk je wel anders in elkaar te steken, want je loopt...