Hoogsensitiviteit en werk: zo combineer je ze!

Compleet uitgeput zijn na een simpel gesprek met een collega of gek worden van het geluid van de koffiemachine. Als je hoogsensitief bent herken je het vast. Je bent snel overprikkeld en daardoor ook eerder vermoeid. Vooral in je werk kan dat heel vervelend zijn. Hoe kun je tijdens je loopbaan omgaan met je hoogsensitiviteit?

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Hoogsensitiviteit brengt heel veel voordelen met zich mee, ook op het werk. Je neemt veel meer subtiele details waar, denkt vanuit het grotere geheel en legt verrassende verbanden. Toch kan je persoonlijkheid je flink in de weg zitten op je werk. Je botst met collega’s omdat zij je verkeerd begrijpen. Ze denken dat je teveel beren op de weg ziet, terwijl je gewoon probeert om naar het totaalplaatje te kijken. Daarnaast ben je erg gevoelig voor sfeer. Wanneer twee collega’s in dezelfde ruimte zitten, merk je zonder dat je er iets van weet de gespannen sfeer op. Intuïtie is goed, maar te veel is ook niet fijn!

Meer begrip

Het kan zijn dat het onbegrip van collega’s je veel stress oplevert. Waarom lukt het hen wel om goed te functioneren in het team, maar jou niet? Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan waar je precies tegenaan loopt. Waarin denk je anders of voel je je anders dan anderen? Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, wordt het ook makkelijker om je denkwijze aan anderen uit te leggen. Probeer dus eerst meer begrip voor jezelf te creëren. Als je dat hebt, gaan anderen je gegarandeerd ook beter begrijpen. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat hoogsensitiviteit niet iets negatiefs is, maar juist een aangeboren talent.

Je eigen ‘gebruiksaanwijzing

Als hoogsensitieve ben je altijd bezig met het welzijn van anderen. Veel HSP-ers werken dan ook bijvoorbeeld in de zorg. Maar natuurlijk niet iedereen. Hoogsensitieve personen kunnen ook prima in andere sectoren werken, zoals het bedrijfsleven. Het is altijd van belang dat je bedenkt wat voor jou een fijne manier van werken is. Daarbij is het allerbelangrijkste dat je je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ leert kennen. Pas dan kun je ook aan anderen uitleggen hoe je in elkaar zit. Aan de hand daarvan kun je een werkomgeving creëren die bij jou past. Zo haal je het beste uit jezelf en je loopbaan!

Hulp nodig?

Als je hoogsensitief bent kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Misschien begrijp je niet waarom je ‘anders’ bent. Maar binnen de HSP-ers is ook iedereen weer anders. Er zijn zelfs zes types in hoogsensitiviteit! Ben je benieuwd onder welk type jij valt en hoe je daar het beste mee om kan gaan? Dan help ik je graag bij Marianne Kremer Coaching. Samen werken we naar een ideale werksituatie voor jou. Aarzel niet om contact op te nemen!

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Hetty had in haar werkzame leven een mooie groei doorgemaakt van productiemedewerkster naar leidinggevende. Ze was inmiddels de 40 gepasseerd en had steeds vaker het gevoel dat ze iets miste. Er moest toch meer zijn dan dit. Zou ze zich laten omscholen? Had dat...

Dilemma: is het tijd voor een andere baan?

Dilemma: is het tijd voor een andere baan?

Je hebt na je studie een fijne baan gevonden in het verlengde van je opleiding. Een baan die je ambieerde. Maar nu, zo’n 15 tot 20 jaar later, begint het zo maar te knagen. Is dit het nu? Wil je dit blijven doen tot aan je pensioen? Of wil je toch een andere baan? Als...