Deze methode biedt haar nieuwe inzichten

Nicolette was weer eens uitgevallen tegen haar collega. Eigenlijk paste dat helemaal niet bij haar. Achteraf baalde ze er dan ook enorm van en had ze spijt van haar boze woorden. Toen ze nog geen leidinggevende was, leek de omgang met de anderen zoveel gemakkelijker te gaan. Maar nu moest ze hen aanspreken op hun gedrag. En dat vond ze soms ontzettend lastig en ingewikkeld.

Mensenmens

Nicolette was echt een mensenmens: emotioneel en open. Ze was enthousiast, geduldig en vriendelijk en hield van haar werk. Ze werkte inmiddels al meer dan 25 jaar op kantoor en vorig jaar was haar gevraagd of ze leidinggevende over haar afdeling wilde worden. Met haar kennis en ervaring was ze daar dé persoon voor en Nicolette had het aanbod dan ook met een zeker gevoel van trots aangenomen. Toch bleek er wel wat meer bij te komen kijken. De mensen met wie ze altijd had samengewerkt, moest ze nu ineens aansturen en zo nodig aanspreken op hun gedrag.

Conflicten aangaan

En bij dat laatste lag nu juist de crux. Neem nu Arie: een fijne collega, maar bij tijd en wijle liep hij er de kantjes vanaf. Dat was de laatste tijd ook weer het geval. Het was net alsof hij de grenzen opzocht. Hij kwam regelmatig te laat en maakte veel fouten. Nicolette had het eerst een poosje aangezien, maar ondertussen ging ze zich er wel steeds meer aan ergeren. Ze vond het echter lastig om het conflict aan te gaan omdat daardoor de onderlinge relatie onder druk kwam te staan.

Harde woorden

Maar doordat de irritaties zich opstapelden, barstte de bom op een gegeven moment toch weer. Op zo’n moment kon Nicolette ontzettend bot uit de hoek komen, en had ze een pittig gesprek gehad met Arie. Door de opgestapelde ergernissen werd alles ook nog eens veel zwaarder aangezet en had Nicolette er in haar emotie harde woorden uitgegooid. En daar voelde ze zich achteraf helemaal niet fijn bij.

Persoonlijke ontwikkeling

Via via kwam Nicolette bij mij terecht om zich te laten coachen in een stukje persoonlijke ontwikkeling. Aan de hand van de DISC-methode (Dominant, Invloedrijk, Stabiel, Consciëntieus) heb ik haar inzicht in haar eigen gedrag laten krijgen. Door een hele vragenlijst in te vullen over hoe ze is, wat ze nodig heeft, waar ze goed in is en hoe ze reageert op bepaalde situaties, kon ik aan de hand van de analyse hierover met haar in gesprek gaan. De voorbeelden uit haar werkomgeving konden we koppelen aan haar voorkeursgedrag.

Buiten haar comfortzone

Nicolette had namelijk veel overeenkomsten op de onderdelen Invloedrijk en Stabiel. En dat klopte ook wel, want ze was inspirerend, mensgericht en supporting. Ze had veel minder affiniteit met de elementen Dominant en Consciëntieus, en daarom was het voor haar ook zo lastig om iemand aan te spreken op zijn gedrag. Dat lag ver buiten haar comfortzone. Maar juist door dáár samen op te gaan oefenen, leerde ze hoe ze hiermee om moest gaan. Ze heeft als het ware inzicht gekregen in haar eigen ‘gebruiksaanwijzing’. En daarmee ook enigszins in die van haar omgeving, waardoor ze daar beter op kan anticiperen. Conflicten gaat ze niet meer uit de weg, maar biedt ze gelijk het hoofd zodat de emoties niet meer zo hoog oplopen. Mede daardoor voelt ze zich nu helemaal op haar plaats in haar rol als leidinggevende.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs