Rouw en verlies? Ga ermee aan de slag!

Bij de woorden ‘rouw’ en ‘verlies’ denk je hoogstwaarschijnlijk aan het overlijden van een dierbare. Maar er zijn meer verliezen waarbij rouw een rol speelt. Denk maar eens aan een echtscheiding, het verlies van je gezondheid vanwege een ernstige of chronische ziekte of het verlies van een baan. Want ook dát kan er behoorlijk inhakken.

Rouw- en verliescoach

Als rouw- en verliescoach kan ik iets voor je betekenen wanneer jij hier op werkgerelateerd niveau mee te maken krijgt. Misschien sta je daadwerkelijk op straat omdat je ontslagen bent. Maar het kan ook zijn dat jouw functie, buiten je eigen wil om, ineens is aangepast. Je functie is uitgehold en je houdt slechts een klein aantal taken over. Wellicht is de organisatie overgenomen en voel je je niet gehoord. Wat de oorzaak ook is, je voelt je langzaam afglijden. De zingeving van jouw baan is weg. Dat wat jou passie opleverde, is er niet meer.

Grip op situatie

Tijdens onze sessies gaan we samen analyseren wat er nu precies is gebeurd. Pas wanneer je daar grip op hebt, en door hebt waar de pijn zit, kunnen we onderzoeken welke stappen je kunt gaan zetten. Wellicht heeft het zin om een gesprek met je leidinggevende aan te vragen, kun je intern of extern op een andere functie solliciteren of is het, met het oog op de toekomst, een optie om naast je werk een studie te gaan doen.

Afleiding

Wanneer je, bijvoorbeeld vanwege corona, al een periode geen of nauwelijks werk hebt, kun je onderzoeken of je privé iets kunt gaan doen om afleiding te zoeken. Misschien is er nu eindelijk tijd om die leuke hobby, waar je nooit meer aan toe kwam, op te pakken of je daar, door middel van een cursus, verder in te verdiepen. Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing tot je weer aan het werk kunt, maar het kan je helpen uit die negatieve spiraal te komen.

Structuur

Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk op zoek te gaan naar ander werk. Dat is dan misschien niet die wereldbaan die je ambieerde, wellicht is het zelfs onder je niveau, maar het geeft weer structuur, afleiding en misschien zelfs wel vreugde aan je bestaan.

Aan de slag

Niets doen is in ieder geval geen optie. Wanneer je niet aan het werk gaat met je gevoelens van rouw en verlies loop je zelfs de kans in een burn-out te belanden. Juist daarom is het zo belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Zoek weer iets waar je blij van wordt, waarop je je kunt verheugen. Je hoeft je verlies ook niet los te laten, maar het is wél belangrijk dat je leert hoe je het anders beet kunt pakken. Op die manier voel je meer vrede om ermee aan de slag te gaan.

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.