Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren is niet altijd gemakkelijk. In het vorige blog kun je lezen hoe een sollicitatie soms kan leiden tot een baan, maar niet automatisch tot werkgeluk. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatie wél tot succes leidt? Er is een aantal zaken waaraan je kunt denken.

Een eerste brede oriëntatie

Voordat je überhaupt overweegt te solliciteren, is het zinvol te beginnen met een brede oriëntatie. Bekijk de vacature nader. Wat trekt je erin aan? Waar voldoe je aan en waar niet aan? Daarnaast stel je vast welke indruk je hebt van de organisatie en het team waarin je zou komen te werken. Door deze zaken helder te hebben, helpt dat je bij het verder verzamelen van informatie en het schrijven van je brief en CV.

Altijd vooraf bellen

Na je eerste oriëntatie kun je meer informatie gaan verzamelen. Een belangrijke tip is dan ook om altijd vooraf te bellen met de contactpersoon uit de advertentie. In dit gesprek kun je vragen stellen over wat de functie precies inhoudt. Dan heb je jezelf bovendien al eens even laten horen en heb je een beter beeld van het werk en de organisatie. Vervolgens kun je voor jezelf ook de afweging maken of je er wel wílt werken. Solliciteren is een pittige klus, het kost veel tijd en energie. Aan de hand van een telefoongesprek kun je je afvragen of je deze moeite echt wil steken in die vacature.

Onderzoek doen voor het solliciteren

Bevalt het wel wat je hoort? Ga daarna verder op onderzoek uit. Bijvoorbeeld bij mensen die er gewerkt hebben. Zij kunnen je goed vertellen wat voor organisatie of functie het echt is. De cultuur is erg belangrijk in je werkplezier. Is de organisatie bijvoorbeeld heel hiërarchisch of juist niet, wordt er zelfstandig gewerkt of juist veel in teams en met veel controle. Kijk of de antwoorden aansluiten op jouw werkstijl en competenties.

Pas je CV en brief aan

Als je besloten hebt te solliciteren, is het zinvol je CV en brief aan te passen aan het bedrijf waarop je solliciteert. De kennis die je hebt opgedaan middels het telefoongesprek kun je er ook in verwerken. Bedenk daarom goede vragen die je kunt stellen in het telefoontje, waarmee je ook iets kunt in je brief. Zorg er daarnaast ook voor dat je CV en brief op elkaar aansluiten, inhoudelijk en qua uiterlijk. En denk ook na over je profielfoto. Dat ene vakantiekiekje is wellicht niet zo geschikt… (tenzij je solliciteert bij een reisbureau, natuurlijk!)

Neem een ‘solliciteerbuddy’

Extra tip: laat anderen meekijken naar je brief en CV. Zij halen er misschien nog de laatste (schoonheids)foutjes uit. Maar daarnaast kijken vrienden of familie ook anders naar je vaardigheden dan jijzelf. Vaak hebben mensen de neiging zichzelf te onderschatten of minder te waarderen dan anderen dat doen. Op deze manier krijg je vanuit externe blik nog eens te horen wat jouw sterke kanten daadwerkelijk zijn.

Evenwichtig gesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hartstikke leuk, en misschien ook wel een beetje spannend. Onthoud hierbij: een sollicitatiegesprek is niet (alleen) een proeve van bekwaamheid van jou, maar ook andersom. Het is voor jou een manier om nog eens goed te beoordelen of een organisatie en functie wel bij je past. In spreektaal gezegd: wil jij ook met hen? Het mooie aan deze houding is dat je ook meer regie bij jezelf houdt.

Ook op zoek?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan, maar vind je het lastig op gang te komen? Of voel je dat je nu niet op je plek zit maar weet je niet goed wat je dan wel wilt? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Vacature: https://www.mariannekremer.nl/solliciteren-kun-je-leren/ 

Werkstijl: https://www.mariannekremer.nl/ken-jij-je-persoonlijkheidsstijl-al/ 

Contact: https://www.mariannekremer.nl/contact 

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs