Stress. Het is maar zo’n klein woordje, maar de impact kan enorm zijn. Het heeft dan over het algemeen een behoorlijk negatieve lading. In Nederland, waar één op de acht werknemers kampt met een burn-out, wordt stress al beroepsziekte nummer 1 genoemd en de Wereldgezondheidsorganisatie ziet stress zelfs als de grootste gezondheidsepidemie van de 21e eeuw.

Stress

En tóch is stress van oorsprong juist een prachtig mechanisme. In je lichaam wordt een aantal processen in werking gesteld. Onder invloed van bepaalde hormonen gaan je bloeddruk en hartslag omhoog, spannen je spieren zich aan en is je lichaam klaar voor actie. Dat gebeurde ook al bij onze verre voorouders wanneer ze plotseling oog in oog stonden met een sabeltandtijger of een mammoet. Het stelde hen in staat om te vechten of te vluchten.

Effectief

In onze hedendaagse tijd help zo’n portie stress je om nét even dat sprintje te trekken om de bus te halen of op het laatste moment opzij te springen voor die vrachtwagen als je oversteekt. Het helpt je te pieken voor een belangrijke wedstrijd of het maakt dat je je beter kunt concentreren bij een sollicitatiegesprek, presentatie of vergadering. Stress zorgt voor meer creativiteit, effectiviteit en efficiëntie.

Herstel

Maar als stress dan zo goed is, waarom worden we er dan ziek van? Dat heeft alles te maken met wat er na zo’n stress-piek gebeurt. Wanneer je je lichaam de rust en tijd gunt om te herstellen, is er niets aan de hand. En juist dáár gaat het vaak mis. Eigenlijk staat je lichaam altijd maar ‘aan’. In deze vaak hectische maatschappij rent bijna iedereen de hele dag van piekmoment naar piekmoment. Er is geen balans meer en op een gegeven moment is de rek eruit en steven je af op een burn-out.

Energie

In zo’n geval ben je zelf vaak totaal het overzicht kwijt en is het moeilijk om de balans weer terug te vinden. Samen met jou durf ik de uitdaging aan om dat weer voor elkaar te krijgen. Want samen gaan we op zoek naar wat jou aan de ene kant energie kost en waar jij aan de andere kant energie van krijgt. En daar gaan we mee aan de slag.

Kracht

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij in je werk elke keer weer tegen bepaalde situaties aanloopt waar jij enorm veel stress van ondervindt. Als dat dan ook nog eens iets is wat wel bij jouw functie hoort, kan dat een behoorlijk probleem worden. En juist door dát goed te analyseren kunnen we op zoek gaan hoe we die stress kunnen ombuigen tot een kracht voor jezelf.

Persoonlijke ontwikkeling

Want het omgekeerde is immers ook waar: wanneer je nooit stress ervaart, kom je nooit uit je comfortzone. En als jij iets wilt bereiken en vooruit wilt komen, een stukje persoonlijke ontwikkeling wilt doormaken, is het misschien tijd om de koe bij de hoorns te vatten, de situaties die jou stress bezorgen in de ogen te kijken en ermee aan de slag te gaan. Nieuwe manieren vinden om hiermee om te gaan, je goed te voelen en betere resultaten te bereiken. En dat hoef je niet alleen te doen. Samen komen we eruit!