Solliciteren kun je leren

Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing. En die enkele keer dat je wél werd uitgenodigd voor een gesprek greep je ook steevast naast de hoofdprijs. Herkenbaar? Pak het dan nu een keer anders aan en schakel hulp in, want solliciteren kun je leren!

Begeleiding bij sollicitatie

Eén van de latere stappen waarbij ik mijn cliënten help die bij mij komen voor loopbaancoaching is begeleiding bij de sollicitatieprocedure. Dit zet ik echter ook steeds vaker als zelfstandig onderdeel in. Met de juiste tools heb je bij het solliciteren namelijk wel degelijk invloed op je kans van slagen op het vinden én krijgen van een leuke baan. En die tools wil ik je graag aanreiken.

Sollicitatiebrief

Dat begint uiteraard met het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Hiervoor gaan we eerst samen de vacature analyseren, waarna je een eerste opzet van de brief op papier zet. Een volgende stap is het bellen van de contactpersoon uit de vacature om verdiepende vragen over de baan te stellen. Op die manier spring je eruit en is je naam al bekend wanneer jouw brief binnenkomt. Aan de hand van dat gesprek stellen we samen je definitieve sollicitatiebrief op.

Curriculum vitae

Uiteraard vormt je curriculum vitae (cv), Latijn voor ‘levensloop’, ook een belangrijk onderdeel van de eerste indruk die je afgeeft. Belangrijke onderdelen zijn de opleidingen, cursussen en trainingen die je gevolgd hebt en de werkervaring die je hebt opgedaan. En vergeet niet het profiel: dit wordt vaak als moeilijkste ervaren. Omdat je ernaar moet streven dat je cv niet langer is dan twee A4-tjes, moet je daarin soms dingen samenvatten of keuzes maken over wat er van belang is voor die betreffende vacature. Ook een actuele profielfoto mag niet ontbreken op je cv. Kies voor een foto waarop je eruitziet zoals je naar het sollicitatiegesprek zou gaan, dus plaats er niet dat vakantiekiekje waarop je dat blote zomerjurkje draagt.

Gesprek voorbereiden

Zodra je wordt uitgenodigd voor een gesprek gaan we dat eerst samen voorbereiden. We beginnen met het oefenen door veelgestelde vragen door te nemen, zodat je vlot kunt reageren en de punten kunt benoemen die je graag kwijt wilt. Als je nu ook alvast nadenkt over zaken waarin je minder goed bent, heb je meer tijd om te bedenken hoe je dat oplost of wat voor positieve eigenschap daar tegenover staat. Ook gaan we aan de slag met de ‘STAR(R)-methode’, een gedragsgerichte interviewmethode die vaak bij sollicitatie- en functioneringsgesprekken wordt gebruikt. STAR(R) staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en eventueel Reflectie. Door je alvast te verdiepen in een fictieve situatie, jouw taak daarin, hoe jij het zou aanpakken, hoe dat werkt en wat je ervan kunt leren, kun je straks vlotter antwoorden geven op vragen die je gesteld worden.

LinkedIn

Een ander onderdeel van mijn begeleiding bij sollicitatie is je LinkedIn-profiel dat we samen onder de loep nemen. LinkedIn is een online sociaalnetwerksite, gericht op vakmensen. Zorg dat deze qua tekst en foto helemaal actueel en up-to-date is, want recruiters leggen je cv vaak naast je LinkedIn-profiel. Waar je cv maar twee A4-tjes lang ‘mag’ zijn, zijn daar bij LinkedIn geen marges aan verbonden. Vraag je echter wel kritisch af of alles wat erop staat nog relevant is voor de functie die je ambieert en of het niet beter is om bepaalde zaken samen te vatten.

Succes

Natuurlijk kan ik je geen succes garanderen, maar de ervaring heeft wel geleerd dat je met een goede voorbereiding sneller wordt uitgenodigd voor een gesprek. Van cliënten die ik in hun zoektocht naar een nieuwe baan heb mogen coachen, hoor ik vaak terug dat ze met veel meer zelfvertrouwen zo’n sollicitatiegesprek aangingen. Vrijwel iedereen die ik coach, vindt ook inderdaad een baan. Solliciteren kun je leren!

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Hetty had in haar werkzame leven een mooie groei doorgemaakt van productiemedewerkster naar leidinggevende. Ze was inmiddels de 40 gepasseerd en had steeds vaker het gevoel dat ze iets miste. Er moest toch meer zijn dan dit. Zou ze zich laten omscholen? Had dat...

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren is niet altijd gemakkelijk. In het vorige blog kun je lezen hoe een sollicitatie soms kan leiden tot een baan, maar niet automatisch tot werkgeluk. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatie wél tot succes leidt? Er is een aantal zaken waaraan je kunt...

Ik had eindelijk mijn droombaan

Ik had eindelijk mijn droombaan

Al sinds jongs af aan was het Margots (39) droom om lerares te worden. ‘Het leek me prachtig om kinderen te kunnen helpen. Om ze wat over de wereld te kunnen bijbrengen. Toch werd ik pas later in mijn carrière lerares. Ook omdat ik na mijn studie Biologie in eerste...