Charlotte heeft haar imposter syndrome overwonnen
Ze is een intelligente vrouw en ze had een leuke baan bij een middelgroot bedrijf. Toch had Charlotte vaak het gevoel dat ze elk moment door de mand kon vallen. Ook al was iedereen erg tevreden over haar, toch had ze zelf het gevoel dat ze dat succes aan geluk of toeval te danken had. Ze voelde zich een bedrieger. Charlotte had last van het imposter syndrome, ook wel bekend als het ‘bedriegerssyndroom’.
Faalangst
Bovendien vond Charlotte al lange tijd niet veel uitdaging meer in haar werk. Vanuit haar faalangst had ze deze baan een jaar daarvoor geaccepteerd, maar veel voldoening vond ze er niet in. Ze zat niet ver van een bore-out af. Haar inwendige vuurtje doofde steeds meer uit.
Loopbaancoaching
Eigenlijk zocht ze een andere baan, maar ze had geen idee waarnaar ze op zoek moest gaan. Daarom wendde ze zich tot mij voor een traject loopbaancoaching. Al tijdens één van de eerste gesprekken waarin we op zoek gingen naar wie ze is, wat ze wil en wat ze kan, en wat haar kernkwaliteiten, waarden en valkuilen zijn, proefde ik haar gebrek aan zelfvertrouwen. Haar perfectionisme. Het continu onderwaarderen van haar eigen talenten. Want ik was er, aan de hand van haar opleiding en ervaring, van overtuigd dat ze de nodige competenties en talenten had.
Kenmerken imposter syndrome
Eigenlijk voldeed Charlotte aan alle kenmerken van het imposter syndrome:
- Perfectionisme
- Overmatige zelfkritiek
- Onderschatten van eigen prestaties
- Angst voor ontmaskering
Innerlijk stemmetje
Als dat niet eerst werd aangepakt, kon Charlotte wel ergens anders gaan werken, maar daarmee was haar ‘probleem’ – al zag ze dat zelf eerst nog niet zo – niet opgelost. Daarom heb ik eerst een aantal oefeningen met haar gedaan om erachter te komen waar dat innerlijke stemmetje, dat haar wijs maakte dat ze een bedrieger was en ze ontmaskerd zou worden, vandaan kwam. Lag de oorzaak daarvan in haar jeugd? Of misschien meer recenter in haar werkzame leven?
Opvoeding
Charlotte had geen idee waar dat innerlijke stemmetje vandaan kwam, maar met een speciale oefening was dat binnen een minuut duidelijk: de oorzaak voerde terug naar haar jeugd. Naar haar opvoeding die, door haar ouders goed bedoeld, gericht was op prestaties en hoge verwachtingen. Samen hebben we die angel eruit gehaald, hebben we de herinnering zachter gemaakt, waardoor ze bepaalde patronen begon te herkennen en ermee leerde omgaan.
Prachtige kans
Toen er op een gegeven moment een mooie vacature voor een teamleider dienstverlening bij een overheidsorganisatie voorbijkwam, stak bij Charlotte in eerste instantie dat imposter syndrome weer op. ‘Kan ik dat wel? Moet je dat hoge salaris zien! Dat kan ik toch helemaal niet waarmaken?!’ Maar toen ik haar op de functie-eisen wees, die goed bij haar opleiding en opgedane ervaring aansloten, zag ik haar faalangst langzaam wegzakken. Ineens viel dat kwartje. Ja, dit zou zij kunnen. Dit was een prachtige kans.
Nieuwe Charlotte
Om een lang verhaal kort te maken: Charlotte is door de selectie heen gekomen. Sinds twee maanden heeft zij een nieuwe baan. En het is net alsof er ook een ‘nieuwe’ Charlotte is. Een Charlotte met veel meer zelfvertrouwen. Ze gelooft in zichzelf. En ja, dat innerlijke stemmetje, dat zegt dat ze een bedrieger is en dat ze heus wel ontmaskerd zal worden, weet ze nu zelf het zwijgen op te leggen.
Nieuw begin
Herken jij jezelf in Charlottes verhaal? Heb jij ook te maken met het imposter syndrome? Neem dan gerust eens contact met me op. Samen maken we een nieuw begin.
Marianne Kremer
Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.
Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.
Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.
Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Gerelateerde blogs
Haar hoogbegaafdheid zorgde voor miscommunicatie
Marleen was blij met haar baan als IT-analist. Ze hield van het ontrafelen van complexe vraagstukken en vond het heerlijk om daar helemaal in te duiken. Het gaf elke keer weer een kick wanneer ze een uitdaging of probleem van de klant wist op te lossen. Het enige wat...
Communiceren en hoogbegaafdheid een uitdaging?
Onlangs rondde ik de cursus ‘Hoogbegaafdheid op de werkvloer’ - die ik volgde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen – af. Daar leerde ik meer over deze ontzettend interessante materie waarmee ik in mijn coachpraktijk regelmatig te maken krijg. Want wie meer- of...
Brand: een nachtmerrie die waarheid werd
Het was aan het eind van de middag van 31 juli 2024 - middenin de oogsttijd op ons akkerbouwbedrijf - toen ik op het land met de ‘oogstploeg’ een broodje zat te eten en mijn blik afdwaalde richting het dorp. Ik schrok enorm, want ik zag ineens dikke, zwarte...