Hoogsensitiviteit en werk: zo combineer je ze!

Compleet uitgeput zijn na een simpel gesprek met een collega of gek worden van het geluid van de koffiemachine. Als je hoogsensitief bent herken je het vast. Je bent snel overprikkeld en daardoor ook eerder vermoeid. Vooral in je werk kan dat heel vervelend zijn. Hoe kun je tijdens je loopbaan omgaan met je hoogsensitiviteit?

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Hoogsensitiviteit brengt heel veel voordelen met zich mee, ook op het werk. Je neemt veel meer subtiele details waar, denkt vanuit het grotere geheel en legt verrassende verbanden. Toch kan je persoonlijkheid je flink in de weg zitten op je werk. Je botst met collega’s omdat zij je verkeerd begrijpen. Ze denken dat je teveel beren op de weg ziet, terwijl je gewoon probeert om naar het totaalplaatje te kijken. Daarnaast ben je erg gevoelig voor sfeer. Wanneer twee collega’s in dezelfde ruimte zitten, merk je zonder dat je er iets van weet de gespannen sfeer op. Intuïtie is goed, maar te veel is ook niet fijn!

Meer begrip

Het kan zijn dat het onbegrip van collega’s je veel stress oplevert. Waarom lukt het hen wel om goed te functioneren in het team, maar jou niet? Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan waar je precies tegenaan loopt. Waarin denk je anders of voel je je anders dan anderen? Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, wordt het ook makkelijker om je denkwijze aan anderen uit te leggen. Probeer dus eerst meer begrip voor jezelf te creëren. Als je dat hebt, gaan anderen je gegarandeerd ook beter begrijpen. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat hoogsensitiviteit niet iets negatiefs is, maar juist een aangeboren talent.

Je eigen ‘gebruiksaanwijzing

Als hoogsensitieve ben je altijd bezig met het welzijn van anderen. Veel HSP-ers werken dan ook bijvoorbeeld in de zorg. Maar natuurlijk niet iedereen. Hoogsensitieve personen kunnen ook prima in andere sectoren werken, zoals het bedrijfsleven. Het is altijd van belang dat je bedenkt wat voor jou een fijne manier van werken is. Daarbij is het allerbelangrijkste dat je je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ leert kennen. Pas dan kun je ook aan anderen uitleggen hoe je in elkaar zit. Aan de hand daarvan kun je een werkomgeving creëren die bij jou past. Zo haal je het beste uit jezelf en je loopbaan!

Hulp nodig?

Als je hoogsensitief bent kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Misschien begrijp je niet waarom je ‘anders’ bent. Maar binnen de HSP-ers is ook iedereen weer anders. Er zijn zelfs zes types in hoogsensitiviteit! Ben je benieuwd onder welk type jij valt en hoe je daar het beste mee om kan gaan? Dan help ik je graag bij Marianne Kremer Coaching. Samen werken we naar een ideale werksituatie voor jou. Aarzel niet om contact op te nemen!

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Verder na burn-out: hoe doe je dat?

Verder na burn-out: hoe doe je dat?

Verder na burn-out? Dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Het is heel spannend om jezelf weer bloot te stellen aan de hectiek en dynamiek van de werkvloer. Hoe ga je op een goede manier weer aan de slag zonder terug te vallen? Weer verder na burn-out Wanneer je...

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren: hier moet je aan denken!

Solliciteren is niet altijd gemakkelijk. In het vorige blog kun je lezen hoe een sollicitatie soms kan leiden tot een baan, maar niet automatisch tot werkgeluk. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatie wél tot succes leidt? Er is een aantal zaken waaraan je kunt...

Ik had eindelijk mijn droombaan

Ik had eindelijk mijn droombaan

Al sinds jongs af aan was het Margots (39) droom om lerares te worden. ‘Het leek me prachtig om kinderen te kunnen helpen. Om ze wat over de wereld te kunnen bijbrengen. Toch werd ik pas later in mijn carrière lerares. Ook omdat ik na mijn studie Biologie in eerste...