Ik ben zó blij dat ik me heb laten omscholen!

Hetty had in haar werkzame leven een mooie groei doorgemaakt van productiemedewerkster naar leidinggevende. Ze was inmiddels de 40 gepasseerd en had steeds vaker het gevoel dat ze iets miste. Er moest toch meer zijn dan dit. Zou ze zich laten omscholen? Had dat überhaupt nog zin op haar leeftijd? En wat zou ze dan eigenlijk moeten gaan doen?

Direct aan het werk

Hetty was direct na de middelbare school in de fabriek gaan werken waar haar vader en broer ook een baan hadden. Eigenlijk had ze wel willen gaan studeren, maar van huis uit werd dat niet echt aangemoedigd. Ze kon beter gaan werken. Dan kon ze financieel ook haar bijdrage leveren aan het huishouden, want ze hadden het thuis niet breed.

Oriënterend gesprek

Ze had het wel jammer gevonden, maar had er gewoon het beste van gemaakt. En toen ze langzamerhand steeds hoger opklom, kreeg ze wel steeds meer plezier in haar baan. Toch begon het de laatste tijd steeds meer te knagen en daarom nam Hetty contact met mij op voor een oriënterend gesprek. Ze had een artikel gelezen over loopbaancoaching en vroeg zich af of dit iets voor haar was. Ze wilde vooral inzicht in welke richting ze moest denken als ze zich ooit wilde laten omscholen.

Mensenmens

Ik heb Hetty eerst laten ontdekken wie ze eigenlijk is. Wie is zij als mens? Wat motiveert haar in haar werk en privé? In onze gesprekken kwam steeds haar talent voor het begeleiden van anderen naar voren. Ze was een mensenmens en die eigenschap kon ze in haar werk alleen maar echt benutten wanneer ze stagiaires begeleidde. Dat vond ze dan ook altijd geweldig om te doen.

Studie Social Work

Ze gaf aan dat ze daar eigenlijk wel meer mee wilde doen. Kijkende naar haar persoonlijke eigenschappen, werkervaring en opleidingsniveau zijn we gaan inventariseren in welke richting we moesten gaan denken als het aankwam op een andere baan. Samen kwamen we uit op de opleiding Social Work, een deeltijdstudie op hbo-niveau. Al vanaf het moment dat Hetty met de opleiding startte, zag ik een verandering in haar. Het gaf haar energie, ze had haar passie gevonden.

Omscholen

Hetty: ‘Het was net alsof alles ineens op zijn plek viel. Zelf was ik nooit op het idee gekomen om in deze richting te denken. De afgelopen jaren heb ik best wel de nodige studies en cursussen gevolgd, maar die waren vooral gericht op het werk dat ik deed. Op productkennis. Op managementkwaliteiten. Maar dit is zó anders. Dit is gewoon wie ik ben. Dit is écht omscholen.’

Nieuwe baan

Ik heb Hetty vervolgens nog tips gegeven over het maken van een LinkedIn profiel, een passend cv en we hebben een sollicitatiegesprek geoefend. Niet lang daarna kwam ze een vacature tegen waarin gevraagd werd naar een woonbegeleider in een huis voor volwassenen met een visuele, verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Hetty was meteen enthousiast. Ze heeft gesolliciteerd, werd uitgenodigd voor een gesprek en … ze heeft de baan gekregen!

Aanrader

‘Ik ben zó blij dat Marianne me dat zetje heeft gegeven om me te laten omscholen’, vertelt Hetty enthousiast. ‘Het was nooit in me opgekomen om dit werk te gaan doen, maar juist door die loopbaancoaching ontdekte ik pas wat ik echt wilde. Waar ik energie van krijg. Blij van wordt. Als ik nu thuiskom na een dag werken, bruis ik nog van de energie in plaats van, zoals voor deze carrièreswitch, als een zoutzak op de bank neer te ploffen en er de rest van de avond niet meer af te komen. Als jij ook niet meer helemaal blij bent met je baan en twijfelt of je hierin verder moet, zou ik je zeker aanraden contact met Marianne op te nemen.’

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Dilemma: is het tijd voor een andere baan?

Dilemma: is het tijd voor een andere baan?

Je hebt na je studie een fijne baan gevonden in het verlengde van je opleiding. Een baan die je ambieerde. Maar nu, zo’n 15 tot 20 jaar later, begint het zo maar te knagen. Is dit het nu? Wil je dit blijven doen tot aan je pensioen? Of wil je toch een andere baan? Als...

Verder na burn-out: hoe doe je dat?

Verder na burn-out: hoe doe je dat?

Verder na burn-out? Dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Het is heel spannend om jezelf weer bloot te stellen aan de hectiek en dynamiek van de werkvloer. Hoe ga je op een goede manier weer aan de slag zonder terug te vallen? Weer verder na burn-out Wanneer je...