Je werknemer is hoogsensitief: en nu?

Kijk eens rond op je werk. Waarschijnlijk zie je heel veel verschillende mensen. De één druk pratend met andere collega’s, de ander rustig in een hoekje met een koptelefoon op. Als werkgever krijg je te maken met veel verschillende ‘soorten’ werknemers. En variatie is goed, maar dan is het wel fijn om te weten hoe je elke medewerker benadert. Zo is één op de vijf medewerkers hoogsensitief. Hoe ga je daar als werkgever mee om?

Hoogsensitief: wat is dat?

Hoogsensitiviteit is in tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht geen ziekte of stoornis. Het is namelijk niets meer of minder dan een persoonlijkheidskenmerk. Een HSP (hoogsensitief persoon) is gevoeliger voor prikkels en indrukken dan gemiddeld. Mensen die hoogsensitief zijn richten zich heel erg op anderen. Ze zijn continu bezig met de omgeving en de mensen om zich heen. Stel je voor: je loopt een ruimte binnen en voelt meteen een hele gespannen sfeer. Dan ben je meteen overprikkeld en lukt het je minder goed om je eigen ding te doen. Je vraagt je steeds af hoe iemand anders zich voelt en zet jezelf op de tweede plek. Zo ziet het dagelijks leven eruit van iemand die hoogsensitief is.

Waardevolle medewerkers

Hoogsensitieve personen snijden zichzelf vaak in de vingers. Ze zijn vaak zo bezig met anderen, dat ze zichzelf vergeten. Daardoor raken ze sneller vermoeid en is de kans groter dat ze in een burn-out belanden. Maar hoogsensitiviteit brengt ook veel positieve eigenschappen met zich mee. HSP-ers zijn in het bezit van een groot inlevingsvermogen en een sterke intuïtie. Ook in een bedrijf kunnen hoogsensitieve personen ontzettend waardevol zijn. Ze belichten zaken van verschillende kanten, hebben een onmiskenbaar oog voor detail en maken hele weloverwogen beslissingen. Je kan het zo zien dat HSP-ers in hun rugzak alle informatie hebben die ze in hun leven op hebben gedaan. Die rugzak nemen ze overal mee naartoe en gebruiken ze indien nodig. Het helpt hen om tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen. Klinkt handig, toch?

Omgaan met HSP-ers

Het is eigenlijk een aangeboren talent om hoogsensitief te zijn. Toch kan het lastig zijn om op de juiste manier met HSP-ers om te gaan. Het is al heel knap als je als werkgever hoogsensitiviteit herkent bij je medewerker(s). Ondanks al het wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan, is er namelijk nog ontzettend veel onwetendheid over. De ultieme tip: lees, lees, lees. Zoek informatie op over het persoonlijkheidskenmerk, zodat je weet waarmee je te maken hebt. De volgende stap is dan om de ‘gebruiksaanwijzing’ van HSP-ers te leren kennen. Elke hoogsensitieve persoon is weer anders, maar er zijn vaak wel bepaalde overeenkomstige kenmerken. Als je hiermee leert omgaan, kom je al een heel eind.

Hulp nodig?

Je inlezen over hoogsensitiviteit is al een grote stap. Toch kan het zijn dat je het lastig vindt om de juiste ‘gebruiksaanwijzing’ voor HSP-ers te vinden. Je hebt ze graag in je team, want ze versterken het bedrijf. Maar het kan moeilijk zijn om je weg te vinden in de omgang met hoogsensitieve personen. Dan is het belangrijk om hulp te zoeken, zodat iedereen in je bedrijf optimaal kan werken. Ik help je bij Marianne Kremer Coaching graag met deze uitdaging. Meer weten? Neem gerust contact op!

Marianne Kremer

Marianne Kremer

Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.

Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.

Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.

Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde blogs

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Persoonlijke ontwikkeling is een werkwoord

Hoe houden anderen toch al die ballen in de lucht? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld als je jezelf vergelijkt met anderen? Daalt dat dan naar of onder het nulpunt? Dat is helemaal niet nodig. Gooi al die beperkende belemmeringen uit het verleden overboord en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.